Hyppää pääsisältöön

Kesäkino 2014: Kohtaamisia

Anneli Sauli ja Maryan Guuleed hymyilevät toisilleen. Kuva Saara Cantellin elokuvasta Kohtaamisia.
Anneli Sauli ja Maryan Guuleed elokuvassa Kohtaamisia. Anneli Sauli ja Maryan Guuleed hymyilevät toisilleen. Kuva Saara Cantellin elokuvasta Kohtaamisia. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teeman Kesäkino,Saara Cantell,Anneli Sauli,Kohtaamisia,Maryan Guuleed,kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään temaattisia elokuvailtoja suomalaisten naisten seurassa. Kesän kolmannen illan elokuvat ovat Kohtaamisia, Punatukka sekä Elma ja Liisa.

Saara Cantellin ohjaama Kohtaamisia kertoo odottamattomista ja joskus koomisistakin kohtaamisista ja valinnoista. Kuinka helppoa, tai vaikeaa, toisen ihmisen kohtaaminen on?

Elokuvan päähenkilöt, seitsemän eri-ikäistä naista, kohtaavat elämässään hetken, jolloin he saavat mahdollisuuden muuttaa elämänsä suuntaa. Millaisia valintoja he tekevät?

Martta ei paljasta salaisuuttaan sukulaisille. Noora yrittää kasvattaa itselleen siipiä. Meri oppii, että pitää olla varovainen sen suhteen mitä toivoo. Olga ja Fardusa etsivät parempaa tulevaisuutta kaukana kotoaan, Emmi puolestaan hukkaa omat mahdollisuutensa valitsemalla aina väärin. Anu törmää menneisyyden aaveeseen kaupan parkkipaikalla.

Kohtaamisia koostuu episodeista, joissa naisten elämät risteävät. Tunnelma on arkinen, todenmakuinen, tapahtumien kiinnekohdat ovat elämän arkisissa solmuissa ja ihmissuhteissa.

Elokuvan toteutustapa oli erikoinen: kukin kohtaus kuvattiin vain yhdellä otolla. Kuvauspäiviä ei elokuvalle paljon kertynyt, mutta käytetyt päivät olivat sitäkin tiiviimpiä. Ennen kuvausta kukin kohtaus käytiin huolella läpi kameran kanssa, jotta jatkuva liike olisi mahdollinen.

Pääosissa nähdään Jenni Banerjee, Meri Nenonen, Johanna af Schultén, Rosa Salomaa, Maryan Guuleed, Elena Spirina ja Anneli Sauli.

”Häikäisevä ja kauaskantoinen – viisas elämää ymmärtävän iäkkäämmän naisen muotokuva, mietiskelevä ja persoonallinen, jotakin sellaista mitä ei ole suomalaisessa elokuvassa aiemmin nähty", totesi Filmihullun Hannu Waarala Anneli Saulin roolityöstä.

Kohtaamisia sai vuoden 2010 elokuvataiteen valtionpalkinnon. Elokuva keräsi peräti seitsemän Jussi-ehdokkuutta, joista Jussi-patsaan voitti Sampo Sarkola parhaasta miessivuosasta. Elokuva on palkittu myös Baltic films -sarjan pääpalkinnolla Nordische Filmtage -festivaalilla Lübeckissä Saksassa sekä Hopeisella Delfiinillä Festroian elokuvafestivaalilla Portugalissa.

  • Kohtaamisia, Suomi 2010. Ohjaus Saara Cantell. Näyttelijät Anneli Sauli, Meri Nenonen, Jenni Banerjee, Roosa Salomaa, Johanna af Schultén, Maryan Guuleed, Leena Uotila, Elena Sipirina, Sampo Sarkola. (7)

Lauantaina 19.7.2014 klo 21.10.

Teeman Kesäkinossa vietetään temaattisia elokuvailtoja suomalaisten naisten seurassa. Kesän kolmannen illan väljänä teemana on muutoksen kohtaaminen. Elokuvat ovat Kohtaamisia, Punatukka sekä Elma ja Liisa. Illan aluksi nähdään Kohtaamisia-elokuvan ohjaajan Saara Cantellin haastattelu.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa