Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Pikkusisar

Veera Kiiskinen Taru Mäkelän elokuvassa Pikkusisar. Yle.
Veera Kiiskinen Taru Mäkelän elokuvassa Pikkusisar. Yle. Kuva: Veera Kiiskinen Taru Mäkelän elokuvassa Pikkusisar. Yle. pikkusisar,Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesän toisen illan teemana on nainen ja sota. Elokuvat ovat Rintamalotta, Pikkusisar ja Tuntematon emäntä, kolme kertomusta suomalaisesta naisesta toisessa maailmansodassa.

Ensin tulivat dokumenttielokuvat Viipurin poika (1993), Lotat (1995) ja Daavid – tarinoita kunniasta ja häpeästä (1997). Kolmikkoa seurasi pitkä fiktio Pikkusisar (1999). Siinä Taru Mäkelän komea, sotavuosiin sijoittuva elokuvakvartetti.

Alun perin Taru Mäkelän tarkoitus oli tehdä Pikkusisaren jatkoksi vielä kaksi pitkää sotavuosiin sijoittuvaa draamaa. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, ja niin meiltä jäi näkemättä naisnäkökulmasta tehty Mannerheim-elokuva.

Pikkusisar on harvinainen sotaelokuva paitsi siksi, että sen ohjaaja on nainen, myös siksi, että siinä ei olla lainkaan rintamalla. Tapahtumapaikkana on Helsingissä sijaitseva sotilassairaala. Elokuva alkaa Hietaniemen sankarihaudoilta: päähenkilö Katri (Vera Kiiskinen) on hautaamassa miestään. Nuoripari ehti olla naimisissa vain muutaman viikon ennen sodan puhkeamista ja miehen kaatumista.

Hautajaisten jälkeen tarinassa siirrytään jatkosodan alkuun. Yhä miestään sureva Katri pestautuu sotilassairaalaan niin sanotuksi pikkusisareksi eli apuhoitajaksi. Ylihoitaja tekee sairaalan säännöt uusille hoitajille heti selväksi. Haavoittuneiden nuorukaisten keskellä ei itketä eikä voivotella, olivat näiden vammat sitten millaisia tahansa. Sairaalatyön myötä alkaa myös Katrin oma toipuminen. Tätä edesauttavat niin näkökykynsä väliaikaisesti menettänyt sairaalapotilas Arvo kuin rintamalle lähdössä oleva lapsuudenystävä Eero.

Niin fiktiivinen elokuva kuin Pikkusisar onkin, perustuu ainakin osa elokuvassa kuvatuista asioista tositapahtumiin. Käsikirjoittaja Raija Talvio nimittäin hyödynsi käsikirjoituksessa arkistoista esiin kaivamiaan aikalaisten kirjeitä ja muisteluita.
Ohjaaja Taru Mäkelä ja käsikirjoittaja Raija Talvio saivat elokuvastaan Suomi-palkinnon vuonna 2000.

Lauantai 12.7. klo 22.30

  • Pikkusisar, Suomi 1999. Ohjaus Taru Mäkelä. Näyttelijät Vera Kiiskinen, Kai Lehtinen, Tarmo Ruubel, Anna-Leena Sipilä, Minna Koskela, Seela Sella, Pirkko Hämäläinen, Julius Lavonen, Matti Oravisto. (10)

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesän toisen illan teemana on nainen ja sota. Elokuvat ovat Rintamalotta, Pikkusisar ja Tuntematon emäntä, kolme kertomusta suomalaisesta naisesta toisessa maailmansodassa. Illan aluksi nähdään Taru Mäkelän haastattelu. Hän on ohjannut fiktioelokuvan Pikkusisar ja tuottanut dokumenttielokuvan Tuntematon emäntä. Lauantaina 12.7. klo 21.00 alkaen.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa