Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Punatukka

Punatukan Tarja Markus ja Veikko Honkanen. YLE Kuvapalvelu/KAVA
Punatukan Tarja Markus ja Veikko Honkanen. YLE Kuvapalvelu/KAVA Kuva: Punatukan Tarja Markus ja Veikko Honkanen. YLE Kuvapalvelu/KAVA punatukka,Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään temaattisia elokuvailtoja suomalaisten naisten seurassa. Kesän kolmannen illan väljänä teemana on muutoksen kohtaaminen. Elokuvat ovat Kohtaamisia, Punatukka sekä Elma ja Liisa.

Suomessa siirtymäkausi värielokuvaan tapahtui hämmästyttävän hitaasti: vasta 1970-luvun puolivälissä alettiin meillä tehdä enemmän väri- kuin mustavalkoisia elokuvia. Vuonna 1969 valmistunut Punatukka oli siis sikäli harvinaisuus, että se kuvattiin väreissä.

Maunu Kurkvaaran ohjaama, suotta unohduksiin jäänyt elokuvahelmi kertoo viikosta, joka muuttaa modernin helsinkiläisen työläistytön elämän. Punatukan päähenkilö Tutu työskentelee pienen tehtaan pakkaamossa ja jakaa alivuokralaisasunnon toisen tytön kanssa. Palatessaan viikonloppuretkeltä Tutu löytää kämppäkaverinsa kuolleena: tämä on tehnyt itsemurhan.

Tutu saa heti uuden huonetoverin, ja saman viikon aikana myös tuore seurustelu Jarkon kanssa tuntuu vakiintuvan. Ystäväpiirin veneretkellä Tutu ja Jarkko haaksirikkoutuvat Söderskärin majakkasaarelle yöksi, ja Tutu kertoo kokeneensa elämänsä ihmeellisimmän viikon.

Punatukassa, kuten monissa muissakin Maunu Kurkvaaran elokuvissa, on kyse itsensä kohtaamisesta, identiteetistä ja vieraantumisesta. Päähenkilö havahtuu huomaamaan elämäntilanteensa ja joko ottaa vastaan tai hylkää muutoksen mahdollisuuden. Punatukan Tutu on lopussa valmis elämänmuutokseen.

Elokuva antaa realistisen kuvan ajastaan: Helsingin asuntotilanne oli maaltamuuton vuoksi hyvin ruuhkautunut, ja pienipalkkaiset tehtaantytöt joutuivat usein jakamaan vuokrahuoneen tuntemattoman kanssa. Myös elokuvan nuorisokuvausta ja tehtaantyttöjen arkirupattelua pidettiin aikalaisarvosteluissa uskottavana ja realistisena.

Tutuna nähdään 1960-luvun lopun teini-idoli Tarja Markus, hänen poikaystävänään Jarkkona Veikko Honkanen. Ystäväpiirissä esiintyvät myös Arja Saijonmaa, Sinikka Hannula, Ismo Kallio, Turo Unho, Sointu Angervo ja Ulla Väre. Vuokraemäntää esittää Eila Rinne.

Lauantaina 19.7. klo 22.30

 • Punatukka, Suomi 1969. Ohjaus Maunu Kurkvaara. Näyttelijät Tarja Markus, Veikko Honkanen, Sinikka Hannula, Ismo Kallio, Arja Saijonmaa, Turo Unho, Eila Rinne, Pirkko Peltomäki.

Teeman Kesäkinossa vietetään temaattisia elokuvailtoja suomalaisten naisten seurassa. Kesän kolmannen illan väljänä teemana on muutoksen kohtaaminen. Elokuvat ovat Kohtaamisia, Punatukka sekä Elma ja Liisa. Illan aluksi nähdään Kohtaamisia-elokuvan ohjaajan Saara Cantellin haastattelu. Lauantaina 19.7. klo 21.00 alkaen.
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema