Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Rintamalotta

Rintamalotat Elina Salo ja Leena Häkinen. Yle kuvapalvelu.
Rintamalotat Elina Salo ja Leena Häkinen. Yle kuvapalvelu. Kuva: Rintamalotat Elina Salo ja Leena Häkinen. Yle kuvapalvelu. rintamalotta,Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesän toisen illan teemana 12.7. klo 21 alkaen on nainen ja sota. Elokuvat ovat Rintamalotta, Pikkusisar ja Tuntematon emäntä, kolme kertomusta suomalaisesta naisesta toisessa maailmansodassa.

Suomalaisen elokuvan suuriin puurtajiin kuulunut Aarne Tarkas ehti uransa aikana ohjata peräti 33 pitkää elokuvaa. Parhaiten Tarkas tunnetaan kepeiden viihde-elokuvien tekijänä. Tarkaksen runsaassa tuotannossa oli kuitenkin myös vakavampi puoli, josta hyvä esimerkki on vuonna 1956 valmistunut Rintamalotta.

Toisin kuin useimmissa sotatantereita kuvaavissa elokuvissa Rintamalotan päähenkilöinä ei nähdä sotilaita. Keskeisen roolin ottavat naiset, lotat, jotka tekivät uhrautuvaa työtä rintamilla miesten rinnalla.

Elokuvassa joukko lottia lähetetään eturintaman tuntumaan auttamaan linnoittajapataljoonaa. Koska sota ei tee eroa miesten ja naisten välillä, myös lotat joutuvat elämään jatkuvassa kuolemanpelossa sekä näkemään ja kokemaan sodan kauhut. Mukaan mahtuu myös kepeämpiä hetkiä, ja romanssinpoikasillakin on tarinassa oma osansa.

Elokuva tavoittelee osin karhean dokumentaarista henkeä, jota tukevat mukaan ujutetut, Petroskoin valtauksesta otetut tk-kuvat.

Yhdessä keskeisistä rooleista nähdään tuolloin vielä teatterikoulussa ollut Elina Salo. Salon roolisuoritusta kehuttiin taajaan. Elokuva-Aitta kirjoitti: ”Tämä nuori teatterikoululainen oli yllättävän eloisa ja ilmehikäs ensimmäisessä osassaan. Jopa löysi Tarkas sopivan tytön. Siitä neitosesta puhutaan vielä paljon, jos oikeilla jäljillä pysyy.”

Mukana on muitakin tuttuja näyttelijöitä kuten Eila Pehkonen, Leena Häkinen, Vappu Jurkka, Pertti Pasanen, Tommi Rinne ja Birgitta Ulfsson. Vilahtaapa kuvassa tapansa mukaan myös ohjaaja Aarne Tarkas, joka esittää kaatunutta venäläistä sotilasta.

Lauantai 12.7. klo 21.10

  • Rintamalotta, Suomi 1956. Ohjaus Aarne Tarkas. Näyttelijät Leena Häkinen, Elina Salo, Vappu Jurkka, Eila Pehkonen, Pia Hattara, Tommi Rinne, Sakari Jurkka, Uljas Kandolin, Leo Jokela, Pentti Irjala, Jussi Jurkka. (16)
Kesäkino esittää: haastateltavana Taru Mäkelä
Kesäkino esittää: haastateltavana Taru Mäkelä Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesän toisen illan teemana on nainen ja sota. Elokuvat ovat Rintamalotta, Pikkusisar ja Tuntematon emäntä, kolme kertomusta suomalaisesta naisesta toisessa maailmansodassa. Illan aluksi nähdään Taru Mäkelän haastattelu. Hän on ohjannut fiktioelokuvan Pikkusisar ja tuottanut dokumenttielokuvan Tuntematon emäntä. Lauantaina 12.7. klo 21.00

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa