Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Tulitikkutehtaan tyttö

Vesa Vierikko ja Kati Outinen tanssivat lähekkäin. Kuva elokuvasta Tulitikkutehtaan tyttö.
Vesa Vierikko ja Kati Outinen tanssilattialla. Vesa Vierikko ja Kati Outinen tanssivat lähekkäin. Kuva elokuvasta Tulitikkutehtaan tyttö. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teeman Kesäkino,Kati Outinen,Vesa Vierikko,Aki Kaurismäki,Tulitikkutehtaan tyttö,kesäkino

Teeman Kesäkinossa 2014 vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesäkinon avaa Tulitikkutehtaan tyttö. Illan aluksi nähdään Kati Outisen eli Iris Rukan tuore haastattelu.

Tulitikkutehtaan tyttö kertoo tehtaantytöstä, jota kaikki riistävät. Kun julma todellisuus pakottaa tytön heräämään unelmamaailmastaan, Iris Rukan kosto on yhtä julma.

Aki Kaurismäen työläistrilogia sai kauniin päätöksen vuonna 1990 valmistuneessa elokuvassa Tulitikkutehtaan tyttö. Tämän niin työläistrilogiaksi, häviäjien trilogiaksi kuin Suomi-trilogiaksi kutsutun kokonaisuuden muut osat ovat Varjoja paratiisissa (1986) ja Ariel (1988).

Aki Kaurismäen mukaan elokuvan alkusysäys oli kaurismäkeläisen karu. Tuolloin kuten nykyäänkin valiteltiin kotimaisen elokuvan ongelman olevan siinä, ettei kunnon aiheita ja käsikirjoituksia tahdo löytyä. Kaurismäki vastasi huutoon toteamalla:

”Se ei ole mikään ongelma, elokuvan saa vaikka tulitikusta: eihän se itsestään synny, missähän sitä tehdään – varmaan tehtaassa, ja kukahan sitä tekee – ehkä joku tyttö, minne hän menee työpäivän jälkeen – ehkä kotiin, ja mitähän siellä – ehkä perverssi isäpuoli. Tältä pohjalta kuvattiin tavallaan päivä kerrallaan, jonkinlaisen kohtauslistan mukaan.” (Filmihullu 5/1991)

Lopputuloksena oli yksi Aki Kaurismäen rakastetuimmista elokuvista, herkän sadunomainen melodraama erään työläistytön julmasta kohtalosta kovassa maailmassa. Elokuvan harvasanaisessa, mutta sitäkin ilmeikkäämmässä pääosassa nähdään Kati Outinen. Hän oli mukana myös trilogian ensimmäisessä osassa Varjoja paratiisissa.

Tulitikkutehtaan tyttö alkaa työnteon kuvauksella. Ensimmäisissä kuvissa nähdään liukuhihna, jonka äärellä Iris Rukka tarkastelee ohitseen viliseviä tulitikkupuntteja. Iriksen elämästä annetaan kolkko kuva. Työ on uuvuttavaa, palkka on pieni, ja sekin vähä Iriksen on annettava äidilleen (Elina Salo) ja tämän miesystävälle (Esko Nikkari).

Kun Iris erään kerran ostaa kovalla työllään ansaitsemillaan rahoilla uuden mekon, vaatii äiti sen heti palautettavaksi ja rahat itselleen. Kun yksinäinen Iris eräänä iltana kohtaa ravintolassa kadun valoisammalla puolella asuvan Aarnen (Vesa Vierikko), tuntuu maailma vihdoin hymyilevän myös Irikselle.

Vaan toisin käy, kuten elokuvan traaginen loppu antaa ymmärtää.

Tulitikkutehtaan tyttö keräsi vuonna 1991 peräti neljä Jussi-palkintoa. Palkinnon saivat kaikki kolme keskeistä näyttelijää (Kati Outinen, Elina Salo, Esko Nikkari), ja Aki Kaurismäki itse palkittiin parhaasta ohjauksesta.

Tulitikkutehtaan tytön yleismaailmallisesta arvostuksesta kertoo sekin, että The New York Timesin elokuvatoimittajat ovat valinneet sen vuonna 1999 ilmestyneeseen kirjaansa Guide to the Best 1000 Movies Ever Made.

  • Tulitikkutehtaan tyttö, Suomi 1990. Ohjaus Aki Kaurismäki. Näyttelijät Kati Outinen, Elina Salo, Esko Nikkari, Vesa Vierikko, Outi Mäenpää, Marja Packalén, Silu Seppälä, Reijo Taipale.

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesäkinon avaa 5.7.2014 neljän elokuvan ilta, jonka yhdistävänä teemana on nainen ja työ. Elokuvat ovat Tulitikkutehtaan tyttö, Elsa, Juurakon Hulda ja Eila.

Illan aluksi nähdään Kati Outisen tuore haastattelu

Kati Outinen puolilähikuvassa tv-studiossa puhumassa. Ruutukaappaus Kesäkino 2014 -haastattelusta.een.
Kati Outinen puolilähikuvassa tv-studiossa puhumassa. Ruutukaappaus Kesäkino 2014 -haastattelusta.een. Kuva: Yle Teeman Kesäkino,Kati Outinen,näyttelijät,kesäkino
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa