Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Tuntematon emäntä

Tuntematon emäntä on Elina Kivihalmeen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva. Bertta Hietamäen kotiarkisto/YLE Kuvapalvelu.
Tuntematon emäntä on Elina Kivihalmeen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva. Bertta Hietamäen kotiarkisto/YLE Kuvapalvelu. Kuva: Tuntematon emäntä on Elina Kivihalmeen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva. Bertta Hietamäen kotiarkisto/YLE Kuvapalvelu. tuntematon emäntä,Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesän toisen illan teemana on nainen ja sota. Elokuvat ovat Rintamalotta, Pikkusisar ja Tuntematon emäntä, kolme kertomusta suomalaisesta naisesta toisessa maailmansodassa

Elina Kivihalmeen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Tuntematon emäntä (2011) kuvaa sodan todellisuutta kotirintamalta käsin. Sotavuosina lähes kaikki miehet olivat rintamalla. Maa- ja metsätaloustyöt sekä tietenkin lasten hoito olivat täysin naisten harteilla.

Omien töidensä ohella ylikuormitetut maaseudun emännät osallistuivat myös Lotta-järjestön toimintaan. Vaikka sotaa on kotimaisissa elokuvissa viime vuosina käsitelty melko runsaasti, ei maaseudun emäntien panosta sotaponnistuksissa ole tätä ennen juurikaan kuvattu.

Tuntematon emäntä -elokuvan runko rakentuu Eila Kivihalmeen oman isoäidin Tyyne Ojaniemen tarinaan. Pienen tilan emäntä piti yllä viljelystä, karjanhoitoa ja puuhuoltoa kaikki sotavuodet, jolloin hänen miehensä oli rintamalla.

Ojaniemillä oli yhdeksän lasta, ja isä kuoli heti sodasta palattuaan rintamalla saamaansa tuberkuloosiin. Tyyne Ojaniemen tarinan ohella katsoja saa tutustua monien muiden aikalaisten kohtaloihin ja kokemuksiin. Joukossa on myös miespuolisia haastateltavia: äitien hoivissa, sodan keskellä kasvaneita lapsia.

Elokuva kertoo naisten elämästä kiihkottomasti, mutta samalla koskettavasti. Tarinoita tukee hienosti käytetty arkistomateriaali, otteet erään pariskunnan riipaisevasta kirjeenvaihdosta sekä Kivihalmeen enon jo kadonneiksi luulluista kaitafilmeistä nähtävät palaset.

Tuntematon emäntä kertoo äitiemme ja isoäitiemme vaietusta historiasta. Se oli valmistumisvuotensa katsotuin dokumenttielokuva elokuvateattereissa, ja se sai Tampereen elokuvajuhlien parhaan elokuvan yleisöpalkinnon.

Lauantaina 12.07. klo 00.15

 • Tuntematon emäntä, Suomi 2011. Dokumenttielokuva, ohjaus Elina Kivihalme. Mukana Alli Toivari, Pentti Ojaniemi, Eeva Jalo, Leena Posti-Ahokas, Onerva Hintikka, Anna-Liisa Salmioja.

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Kesän toisen illan teemana on nainen ja sota. Elokuvat ovat Rintamalotta, Pikkusisar ja Tuntematon emäntä, kolme kertomusta suomalaisesta naisesta toisessa maailmansodassa. Illan aluksi nähdään Taru Mäkelän haastattelu. Hän on ohjannut fiktioelokuvan Pikkusisar ja tuottanut dokumenttielokuvan Tuntematon emäntä. Lauantaina 12.07. klo 21. 00 alkaen.

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema