Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Koodauksen MM pääkuva

Koodauksen MM-tittelistä taistellaan Helsingissä

Yleiskuvaa koodauksen MM-finaalin huoneesta
Yleiskuvaa koodauksen MM-finaalin huoneesta Kuva: Jyri Loikkanen lounge

Helsinki isännöi koodauksen maailmanmestaruuskisoja, jotka järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kilpailussa jokaisen joukkueen tehtävänä on ollut ohjelmoida botti eli tekoäly virtuaalista autopeliä varten.

Vaikka Hello World Open 2014 luo maailman parhaille koodaajille aidosti haastavan kilpailutilanteen, se antaa samalla kenelle tahansa tilaisuuden seurata koodaamista.

Ehkä tulevaisuudessa, kun pieneltä lapselta kysyy, että mikä hänestä tulee isona, vastaus saattaa olla koodaaja, eikä pelkästään astronautti, prinsessa ja palomies.

Hello World Openin finalistit

Itarama - Brasilia
Luca Mattos Möller, Google
Diogo Holanda, BBM Investimentos
Ohjelmointikieli: C# / Mono

Working Minds - Brasilia
Caetano D'Araujo, Working Minds
Pedro Jesus, Working Minds
Thiago Garcia, Working Minds
Ohjelmointikieli: JavaScript

Need for C - Puola
Tomasz Zurkowski , Google
Piotr Zurkowski, Poznan U of T
Wojciech Jaskowski, Poznan U of T
Ohjelmointikieli: C++

Scientific Method - Slovakia
Michal Burger, Facebook
Ohjelmointikieli: C# / Mono

Fireedge - Venäjä
Valentin Konovalov, ASDA
Ohjelmointikieli: Java

Che - Venäjä
Sergey Chebykin
Ohjelmointikieli: JavaScript

Resocar - Suomi
Pekka Kujansuu, Housemarque
Markku Velinen, Housemarque
Jere Sanisalo, Housemarque
Ohjelmointikieli: C# / Mono

Fastbananatransform - Venäjä
Vladimir Smykalov, SPb NRU ITMO
Igor Pyshkin, SPbSU
Egor Suvorov
Ohjelmointikieli: Python

Seitsemäntoista vuotta sitten Taganrogin kaupungissa asuva venäläisteini koki oivalluksen. Hän oli löytänyt keinon, jolla selviytyisi läksyistään helpommalla kuin koskaan aiemmin. Pojan isä oli juuri ojentanut tälle Pascal -ohjelmointikieltä esittelevän kirjan. Yksi ensimmäisistä tehtävistä, joihin taganrogilaisnuori törmäsi kirjan sivuilla, liittyi yhtälön neliöjuuren ratkaisemiseen.

”Olin todella vaikuttunut siitä, miten nopeasti sen avulla pystyi ratkaisemaan matemaattisia ongelmia. Käytin tietoa hyväksi tehdäkseni läksyni nopeammin”, kertoo Valentin Konovalov, joka koodaa nykyisin ammatikseen.

Konovalov on yksi koodauksen MM-kisojen finalisteista. Hänen tiiminsä FireEdge on puolestaan yksi kahdeksasta Helsingin finaaliin saakka selvinneestä joukkueesta.

Kahdeksan finalistijoukkuetta on läpäissyt tiukan seulan, sillä alkukarsintoihin osallistui yli 2500 kokoonpanoa. Jokaisessa joukkueessa on koodannut 1 - 3 henkilöä. Toisin sanoen Valentin Konovalov koodasi tiensä finaaliin 4000 koodaajan joukosta.

Kilpailun järjestäjien, teknologiayritys Reaktorin ja pelistudio Supercellin, tavoitteena on ollut luoda visuaalisesti mielenkiintoinen, tunnelmaltaan urheilukilpailua muistuttava tapahtuma, joka tuo yhteen maailman parhaat koodarit. Pääjärjestäjä Ville Valtosen mukaan tarkoituksena on näyttää, että koodaaminen ei ole vain kovaa työtä, vaan myös jotain ihailtavaa:

”Ehkä tulevaisuudessa, kun pieneltä lapselta kysyy, että mikä hänestä tulee isona, vastaus saattaa olla koodaaja, eikä pelkästään astronautti, prinsessa ja palomies”, Valtonen pohtii.

Finalistit edustavat Brasiliaa, Venäjää, Slovakiaa, Puolaa ja Suomea. Ohjelmointialan kansainvälisyydestä kertoo se, että MM-kisoihin on osallistunut joukkueita 92 eri maasta.

Hello World Open 2014 -yhteisön koodaajia tuntuu yhdistävän ajatus siitä, että koodaaminen on työväline, jonka avulla voi ratkaista ongelmia, mutta jonka kautta pääsee ennen kaikkea ilmaisemaan itseään luovasti.

Siksi myös venäläinen Valentin Konovalov matkustaa Helsinkiin kotoaan Kaliforniasta.

Yle Areena seuraa tiistaina 10. kesäkuuta kello 19.45 alkaen, kuinka maailman parhaat koodaajat ottavat toisistaan mittaa Helsingin Kaapelitehtaan kansainvälisessä urheilutapahtumassa.

Koodauksen maailmanmestaruuskisojen nettisivut.

Kommentit