Hyppää pääsisältöön

Laajalahden erakkokalastaja Arvin kova elämä

Arvi laulaa, Arvi kalastaa, Arvi muistelee menneitä, eikä pelkästään hyvällä. Osmo Visurin dokumentissa vuodelta 1968 kuullaan sisällissodan kokeneen veteraanin elämäntarina, johon on mahtunut kuolemaa ja vastoinkäymisiä. Kahden vaimon leski ja liki täysin pilatun merenlahden kalastusapajakseen valinnut mies on kuitenkin tyytyväinen paikkaansa yhteiskunnassa, turvassa ihmisiltä ja turvassa jumalilta.

Nuoruus oli jättänyt Arvid ”Arvi” Blomiin lähtemättömät jäljet. Vuoden 1918 sisällissotaan hän osallistui punaisten puolella. Haastattelussa Arvi kertoo muun muassa omasta sotaan lähdöstään Tampereella, jossa hän koki Hämeenkadun tulitaistelun ja näki Pispalan ruumisröykkiöt.

Sodan jälkeen Arvi palasi Turkuun, jossa hänet vangittiin poliittisena vankina. Hän kertoo olleensa vangittuna hevostallissa, jossa vankeja pidettiin 8–9 päivää ilman ruokaa.

Sisällissodan jälkeisessä Suomessa paisunut työttömyys ja pula-aika enteilivät varsin synkkää tulevaisuutta. Arvi selviytyi hankkimalla leipänsä kalastamalla ja viinatrokarina.

Arvi hankki 1930-luvun alussa itselleen pienen mökin Espoon ja Helsingin rajalta Laajalahden rannalta ja hankki itselleen kalastusoikeudet alueelle. Hän oli perheellinen mies, mutta ensimmäinen vaimo kuoli keuhkotautiin jo ennen muuttoa. Laajalahti osoittautui kuitenkin kalaisaksi ja kalakaupat olivat lähellä. Elämä alkoi hitaasti helpottua.

Lapset lähtivät aikanaan pesästä ja myöhemmin myös Arvin toinen vaimo kuoli. Tämän jälkeen vanhentuva kalastaja alkoi eristäytyä tähän omaan valtakuntaansa. Kamera kiertää Arvin mökkipiirissä ja esittelee miehen aikaansaannoksia, vuosien varrella kalastaja oli rakentanut asuinsijansa uusiksi ja hankkinut entistä parempia kalastusvälineitä.

Arvi ei peittele haastattelussa katkeruuttaan. Juuri kun mies oli saanut mökkinsä varusteineen liki täydellisiksi, puuttui kohtalo, oikeammin kaupunki, peliin. Jätevedet alkoivat pilata ennen niin kalaisana tunnetun lahden kalakantaa. Lisäksi Turun moottoritie rakennettiin kulkemaan Tarvon saaren kautta ja se halkaisi Arvin kalavedet. Talin vedenpuhdistamo on lähellä ja lämpiminä kesäpäivinä sen olemassaolosta muistuttaa varsin pistävä tuoksu.

Vielä 1950-luvun lopulla Arvi muistelee nostaneensa lahdesta jopa sata kiloa kuhaa aamuittain. Saastumisen myötä kuha vaihtui ensin haukeen ja lopulta kalat loppuivat kokonaan. Dokumentissa seurataan kun Arvi kalastaa pitkällä siimalla ankeriaita, varsin arvokasta saalista, jota hän kuitenkin pyydystää lähinnä omiin tarpeisiinsa. Aikaansa mies kuluttaa kalastamisen ohessa laulamalla itsekseen sekä tarkkailemalla luontoa.

Vaikka elämä on kovaa ja kurjuuteen on helppo ajoittain vajota, kuvaillaan Arvia harvinaisena yhdistelmänä tyytyväisyyttä ja elämäntuntemusta.

”Loppujen lopuksi Arvia voinee pitää onnellisena. Hänen valtakunnassaan ei nähdä vaivaa aseman parantamisesta tai sen säilyttämisen puolesta. Ei olla kateellisia pikkuesineiden omistussuhteista, eikä huokailla pelon ja toivon välimailla.”

Teksti: Ville Matilainen

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.