Hyppää pääsisältöön

Metal Evolution: raskaan rockin tarina

Metal Evolution: raskaan rockin tarina.
Metal Evolution: raskaan rockin tarina. Kuva: Metal Evolution: raskaan rockin tarina. Yle kuvapalvelu. metal evolution: raskaan rockin tarina

Raskaan sarjan toiveuusinta! Perusteellinen dokumenttisarja metallimusiikin synnystä, kehityksestä ja alalajeista sunnuntaisin 15.6.-24.8. klo 21.

"This goes to eleven." Metal Evolution: raskaan rockin tarina on perusteellinen, näkemyksellinen 11-osainen dokumenttisarja metallimusiikin esihistoriasta, synnystä, kehityksestä ja alalajeista.

Kanadalainen muusikko, ohjaaja ja musiikkiantropologi Sam Dunn puristaa uraauurtavasti metallimusiikin yli 40-vuotisen kehityksen 26 alalajin sukupuuksi ja 11 teemajaksoon – ja suomalaisväriäkin on luvassa.

Sam Dunnin mielestä jo 1600-luvun J.S. Bachissa asui pieni metallipiru ja Paganini oli 1700-luvun Jimmy Page. Eri puolilla maailmaa Dunn kohtaa lukuisia alan huippuja kuten Alice Cooper, Slash, Lemmy, Rob Zombie, Megadeth, Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath, Deep Purple, Slayer, Van Halen, Def Leppard, The Stooges, ZZ Top, Nightwish, Soundgarden ja Mötley Crüe.

Sarjan tekijät Sam Dunn ja Scot McFadyen ovat aiemmin ohjanneet muun muassa dokumentit Iron Maidenista ja Rushista sekä dokumentin Metal: A Headbanger's Journey.

Jaksojen aiheet:

Su 15.6. klo 21.00 osa 1/11: Esimetalli
Su 22.6. klo 21.00 osa 2/11: Varhaismetalli, USA
Su 29.6. klo 21.00 osa 3/11: Varhaismetalli, Britannia
Su 6.7. klo 21.00 osa 4/11: Britannian hevin uusi aalto
Su 13.7. klo 21.00 osa 5/11: Glam metal
Su 20.7. klo 21.00 osa 6/11: Thrash metal
Su 27.7. klo 21.00 osa 7/11: Grunge
Su 3.8. klo 21.00 osa 8/11: Nu metal
Su 10.8. klo 21.00 osa 9/11: Shock rock
Su 17.8. klo 21.00 osa 10/11: Power metal
Su 24.8. klo 21.00 osa 11/11: Progressive metal

Lue yle.fi/musiikki-sivustolla raskaan rockin tarina Nalle Östermanin silmin.

Jaksojen sisällöistä tarkemmin Wikipediassa.

Katso myös sarjan traileri

(englanniksi).

Dokumentin tuottaneen Banger Filmsin YouTube -kanava

 • Metal Evolution: raskaan rockin tarina 1-11 (Metal Evolution), Kanada 2011. Ohjaus: Sam Dunn, Scot McFadyen. Tuotanto: Banger Films..

Metallimusiikin sukupuu

Metal Evolution -sarjan tekijät ovat laatineet metallimusiikin sukupuun lajityypeittäin. Sen voi ladata alla olevasta linkistä itselleen PDF-muodossa.
Metal Evolution Family Tree (pdf)

Kommentit

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!