Hyppää pääsisältöön

Onko kirjailijan työ boheemien huitaisuja paperille?

Luonnonhelmassa, tuulen tuivertaessa myrskyisästi, istuu runoilija ja luo jotain uutta ja kaunista. Sellaistako on olla lyyrikko tai prosaisti? Onko heidän tekemänsä työ ollenkaan työtä vai pelkkää haaveilua? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin pyrki vastaamaan vuonna 1968 tehty ohjelma Kirjailija – uneksija vai työntekijä.

"Kirjailijat ovat niin suurenmoisia. Vaikka he ovat köyhiä, he pystyvät antamaan tavalliselle ihmisille jalostavaa ja puhdasta kirjallisuutta", suitsuttaa ohjelman alussa haastateltu nainen.

Seuraavaksi haastateltu mies suhtautuu kirjailijoihin varauksellisemmin: hänestä kirjailijoiden boheemin elämäntavan ylläpito ei ole yhteiskunnan asia.

Runoilija Jarno Pennanen puolustautuu ja sanoo, että runoilijoiden ja kirjailijoiden työnteko pitäisi järjestää samalla tavalla kuin kaikki muutkin yhteiskunnan työt. Hän perustelee sitä inspiraatiolla: tarve kirjoittaa tulee usein niin yllättäen, että toinen työ kirjoittamisen rinnalla estäisi niiden tärkeiden inspiraatiohetkien hyödyntämistä. Ulospäin kenties epämääräiseltä vaikuttava itsensä, maailmankatsomuksensa ja ilmaisunsa hiominen on kovaa työtä, Pennanen jatkaa.

"Se on vakavaa työtä ja ansaitsee tulla vakavasti kohdelluksi, eikä tuollaisena bengalikuvaelman Väinämöisenä, joka katselee pilviin ja löytää sieltä ihmeellisiä ajatuksia", Pennanen sanoo.

Myös Pentti Saarikoskea harmittaa, että monet luulevat kirjailijan työn olevan vain kapakoissa istuskelua ja laiskottelua. Runoilija kertoo työntekonsa jakautuvan vilkkaaseen kirjoitusaikaan ja taukoaikaan, jolloin tekstiä ei synny. Tällaisina aikoina hän tulee toimeen vain kerjäämällä ennakkoa kustantajalta.

"Kirjailija on työantaja ja kustantaja on tietenkin työntekijä, eihän kustantaja eläisi ilman kirjailijaa", Saarikoski muistuttaa.

Kerronnaltaan verkkaista ohjelmaa jaksottavat aiheeseen liittyvät pohdinnat ja kysymykset. Saarikosken ja Pennasen lisäksi ääneen pääsevät muun muassa Pertti Nieminen, joka kertoo opettajantyön ja kirjoittamisen toimivasta yhdistämisestä sekä Kirsi Kunnas, joka muistuttaa satujen tarpeellisuudesta nykymaailmassa.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.