Hyppää pääsisältöön

Paluu 80-luvulle

Paluu 80-luvulle: Boy George
Paluu 80-luvulle: Boy George yle teema
Kuusiosainen sarja kasarimusiikista sunnuntain myöhäisilloissa 6.7.–10.8.

Kuusiosainen dokumenttisarja Paluu 80-luvulle on hauska, nostalginen, perusteellinen ja puistattavakin syväsukellus 1980-luvun monenlaisiin musiikkisuuntauksiin ja -ilmiöihin. Sarjassa käydään läpi niin uusi aalto, uusromantikot, house ja hip hop kuin black metal ja syntsapop – musiikkivideoita, listapoppia, aerobicia ja juppeja unohtamatta.

Runsaiden musiikkinäytteiden ja lukuisten haastateltavien kautta luodaan yleiskuva tuon värikkään ja ristiriitaisen vuosikymmenen populaarihistoriasta. Ja koska sarja on saksalaista tekoa, siinä nostetaan ilahduttavasti esiin myös brittihistoriikeista usein unohtuvia keskieurooppalaisia kasaritähtiä.

Onko tukka hyvin? Näkyvätkö olkatoppaukset?

Sarjan jaksot:

Su 6.7. klo 22.55 osa 1/6: Postpunk ja uusi aalto. 1980-luku alkoi punkin ja uuden aallon yksilöllisissä jälkimainingeissa. Haastateltavina muun muassa Wire, Devo, Don Letts, Malcolm McLaren, Gabi Delgado ja Inga Humpe.

Su 13.7. klo 22.55 osa 2/6: Uusromantikot ja syntsapop. Onko tukka hyvin? Duran Duran johti kauniiden bändien maailmanvalloitusta. Haastateltavina muun muassa Limahl, Gary Numan, Desireless ja Pete Burns.

Su 20.7. klo 23.15 osa 3/6: Rap, breakdance ja graffitit. Vuosikymmenen alussa maailmalle levisi New Yorkin kaduilta uusi ilmiö, hip hop. Haastateltavina muun muassa Kurtis Blow ja Afrika Islam.

Su 27.7. klo 23.25 osa 4/6: Listapop ja musikkivideot. 1980-luvulla tuli MTV, ja muoto syrjäytti sisällön. Haastateltavina muun muassa Pete Waterman, Jim Kerr ja Yello.

Su 3.8. klo 23.00 osa 5/6: Gootit ja black metal. Toisille 1980-luvun hallitseva väri oli musta ja tunne epätoivo. Mukana muun muassa Killing Joke, Cabaret Voltaire ja Celtic Frost.

Su 10.8. klo 23.40 osa 6/6: House ja rave-partyt. Vuosikymmen päättyi dj-kulttuurin ja ekstaattisen tanssimusiikin nousuun.

Sarjan ensiesitys Teemalla oli kesällä 2011.

 • Paluu 80-luvulle (Welcome to the 80's), Saksa 2009. Kuusiosainen tv-dokumentti. Jokaisella tunnin mittaisella jaksolla on eri ohjaaja. Tuotanto Signed Media/ZDF.

Lisää ohjelmasta

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema