Hyppää pääsisältöön

Psyko

Janet Leigh elokuvassa Psyko.
Janet Leigh elokuvassa Psyko. Kuva: Yle kuvapalvelu. Janet Leigh elokuvassa Psyko. psyko

"It is required that you see Psycho from the very beginning", mainosti Alfred Hitchcock elokuvaansa. Psyko alkaa perjantaina 25.7. kello 21.00.

Psyko on nykyisin Alfred Hitchcockin kuuluisimpia ellei kuuluisin elokuva, mutta sen tekeminen ei ollut helppoa. Se oli suorastaan uhkarohkea projekti ikääntyvälle Hollywood-mestarille. Paramount-studio piti tarinaa vastenmielisenä, joten Hitchcock tuotti elokuvan itse. Hän teki Psykon pienellä budjetilla ja mustavalkoisena ja käytti tv-sarjansa kuvausryhmää. Markkinoinnin Hitchcock hoiti suvereeniin tyyliinsä itse.

Riski kannatti, elokuvasta tuli heti suurmenestys. Vuonna 1960 valmistunut Psyko mullisti kauhuelokuvan genren, mutta sen vaikutus ulottui paljon yhtä genreä laajemmalle, koko elokuvakulttuuriin ja -bisnekseen. Psykossa voi monella tapaa nähdä vanhan ja uuden maailman murrospisteen.

Syrjäisessä motellissa yöpyvästä naisesta kertovan elokuvan pääosissa ovat Janet Leigh, Anthony Perkins ja Vera Miles. Sen enempää ei ensikertalaisille sovi kertoakaan. "Ohjasin siinä katsojia. Voisi jopa sanoa minun soittaneen heitä kuin urkuja", Hitchcock totesi François Truffaut'lle.

Psykon tärkeitä tekijöitä Hitchcockin lisäksi olivat ainakin elokuvan viiltävän musiikin säveltänyt Bernard Herrmann, leikkaaja George Tomasini sekä alkutekstijakson ja kuuluisan suihkukohtauksen suunnitellut Saul Bass. Elokuva perustuu Robert Blochin romaaniin, joka puolestaan perustuu hyvin löyhästi sarjamurhaaja Ed Geinin tapaukseen.

Psykon edellinen esitys Teemalla oli 26.1.2013 osana Alfred Hitchcockille omistettua Teemalauantaita.

  • Psyko (Psycho), USA 1960. Ohjaus Alfred Hitchcock. Pääosissa Janet Leigh, Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam. (16)

Perjantaina 25.7.2014 klo 21.00

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa