Hyppää pääsisältöön

Aarnio pyörittänyt toimittajiakin

marko niemi, tätä mieltä
marko niemi, tätä mieltä Kuva: Yle, Mot niemi

En tiedä, mitä kaikkea Aarnio-tutkinnan esitutkintamateriaali, 19 000 sivua pitää sisällään. Pelkästään kuulusteluja on neljä tuhatta sivua.

Tutkintaa lähellä oleva taho kertoi MOT:lle, että aineistossa on joillekin toimittajille kiusallisia yksityiskohtia. Niistä paljastuu tapa, jolla toimittajat ovat pitäneet Helsingin poliisin huumerikosyksikön hyllytettyä päällikköä Jari Aarniota tyytyväisenä. Asia paljastuu, mikäli näitä osia aineistosta ei julisteta salaiseksi.

Kuuleman mukaan edessä saattaa olla toimittajakunnan sisäinen pyykinpesu siitä, mitkä ovat soveliaita tapoja pitää yhteyttä poliisien kanssa.

Itsekin tunnen Aarnion monen vuoden takaa. En silti ole koskaan kuulunut hänen lähipiiriinsä, eikä minua voi laskea hänen luottotoimittajiinsa.

Jännittävyyden kehä
Aarnion ympärillä

Tiedän silti jotain Jari Aarnion tavasta pitää yhteyttä toimittajakuntaan – hänen ympärillään on ollut aina tietynlainen jännittävyyden kehä.

Toimittaja vastaa yleensä kutsuun, jos Aarnio ottaa yhteyttä. Asiasta riippuen Aarnio ei aina halunnut tavata toimittajaa poliisilaitoksella. Joskus tapaamispaikaksi on valikoitunut esimerkiksi hampurilaisravintola.

Toisinaan Aarnio on saattanut vaihtaa tapaamispaikkaa viime hetkellä. Sitä tuntee itsekin olevansa agenttitarinassa mukana, kun Aarnio on päättänyt uskoutua juuri sinulle.

Luonnollisesti Aarnio on jakanut skuuppeja luottotoimittajilleen. Helsingin huumerikosyksiköllä on aina ollut, mitä tarjota.

Kuten Aarnio itse on sanonut "huumejuttuja tulee koko ajan ovista ja ikkunoista". Siitä pitävät huolen tuhatkunta virkapukuista poliisia, jotka partioivat Helsingin kaduilla, tarkistelevat autoja ja asuntoja.

Toinen puoli on se, onko median myötäsukainen uutisointi pönkittänyt Aarnion asemaa? Ovatko hyvät mediasuhteet omalta osaltaan antaneet Aarniolle työrauhan?

Toimittajien mahtia ei silti pidä yliarvioida. Varsinaisen työrauhan Aarniolle ovat antaneet ne, joiden olisi pitänyt valvoa ja vahtia hänen työmetodejaan – etunenässä Helsingin poliisikomentaja ja apulaispoliisipäälliköt. He ovat toistelleet julkisuudessa, että kaikki on ollut hyvin; valvontaa on ollut riittävästi, eikä mitään epäilyttävää ole noussut esiin.

Ovatko he olleet tilanteen tasalla?

Kommentit