Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Olet mennyt minun vereeni

Olet mennyt minun vereeni: Ami Runnas (Tauno Tarras) ja Regina Linnanheimo (Rea).
Olet mennyt minun vereeni: Ami Runnas (Tauno Tarras) ja Regina Linnanheimo (Rea). Kuva: Olet mennyt minun vereeni:Ami Runnas (Tauno Tarras), Regina Linnanheimo (Rea). Teeman Kesäkino,Teuvo Tulio,Regina Linnanheimo,Olet mennyt minun vereeni,melodraamat (elokuvat),kotimaiset elokuvat,Ami Runnas

Kesäkinon teemana 26.7. on nainen ja alkoholi. Illan elokuvat ovat Olet mennyt minun vereeni, Lasileuka ja Viiva vinita. Illan aluksi haastatellaan elokuvatutkija Anu Koivusta.

Regina Linnanheimo oli suomalaisen elokuvan kultakauden suurimpia tähtiä. Hän oli mukana muun muassa suurmenestyksissä Kaivopuiston kaunis Regina (1941), Kulkurin valssi (1941) sekä Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943). Nykyisin Linnanheimo muistetaan luultavasti parhaiten yhteistyöstä suomalaisen elokuvan suuren melodramaatikon Teuvo Tulion kanssa. Tulio ja Linnanheimo tekivät yhdessä kymmenen elokuvaa, joista kolme ensimmäistä ovat valitettavasti tuhoutuneet.

Ennen Tuliota Linnanheimon saamat roolit olivat melko yksioikoisia. Niitä määritti hänen kaunis, raikas ulkonäkönsä. Tulion elokuvissa Linnanheimo sai näyttää laaja-alaisuutensa näyttelijänä. Yhteistyö Tulion kanssa toi Linnanheimolle myös Jussi-palkinnon. Näyttelemisen lisäksi Linnanheimo osallistui monen Tulion elokuvan käsikirjoittamiseen. Täysin hänen käsialaansa ovat elokuvat Rikollinen nainen (1952) ja Olet mennyt minun vereeni (1956).

Olet mennyt minun vereeni kuuluu Linnanheimon elokuvauran rohkeimpiin töihin. Se on raittiusvalistuksen hengessä alkoholin vaaroista kertova elokuva, jossa Linnanheimo esittää nuorta ja viatonta työläistyttöä Reaa. Työtoverinsa avittamana Rea tutustuu alkoholin pimeisiin puoliin. Seurauksena on hurja synnin syöksykierre, jossa alamäki yhä vain jyrkkenee.

Linnanheimon roolityö kannattelee koko elokuvaa. Hän on mukana jokaisessa kohtauksessa ja liki jokaisessa kuvassa. Tarinan kuluessa Linnanheimon esittämä Rea muuttuu hehkeästä neitokaisesta kaiken nähneeksi, alkoholin kuluttamaksi ihmisraunioksi. Linnanheimon muodonmuutos on todella hätkähdyttävä. Viimeisissä kuvissa on vaikea kuvitella katsovansa samaa näyttelijää kuin elokuvan alussa. Jollain tuliomaisen peri dramaattisella tavalla on soveliasta, että juuri tämä rooli jäi Linnanheimon elokuvauran viimeiseksi työksi, joutsenlauluksi jota on liki mahdoton unohtaa.

Lauantai 26.7. klo 21.00

  • Olet mennyt minun vereeni (Suomi 1956). Ohjaus Teuvo Tulio. Näyttelijät Regina Linnanheimo, Ami Runnas, Rauha Rentola, Åke Lindman, Elli Ylimaa, Kirsti Hurme, Kauko Vuorensola, Laila Rihte.

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Illan teemana 26.7. on nainen ja alkoholi. Elokuvat ovat Olet mennyt minun vereeni, Lasileuka ja Viiva vinita. Illan aluksi haastatellaan elokuvatutkija Anu Koivusta. Lauantai 26.7. klo 21.00.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa