Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Viiva vinita

Viiva vinita: Irma Junnilainen
Viiva vinita: Irma Junnilainen Kuva: Viiva vinita: Irma Junnilainen viiva vinita,Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Illan teemana 26.7. on nainen ja alkoholi. Elokuvat ovat Olet mennyt minun vereeni, Lasileuka ja Viiva vinita. Illan aluksi haastatellaan elokuvatutkija Anu Koivusta.

Todella pienimuotoisesti toteutettu Viiva vinita on monologielokuva. Se koostuu noin kymmenestä kohtauksesta, jotka on kuvattu yhdellä otolla, ilman leikkauksia. Elokuva kuvattiin yhdessä 22 tuntia kestäneessä sessiossa ravintola Kosmoksessa, jonne elokuvan päähenkilö saapuu aamulla ja poistuu illalla valomerkin aikoihin. Päivän kuluessa tämä tavallinen suomalainen nainen käy alkoholin voimalla tajunnanvirtana läpi elämäntarinaansa.

Viiva vinitan ohjaaja Timo Linnasalo kuuluu niihin suomalaisen elokuvantekijöihin, joiden elokuviin suuri yleisö ei ole koskaan oikein syttynyt. Pitkiä elokuvia hän on ohjannut kuusi. Niistä viimeisin, Eros ja Psykhe valmistui vuonna 1997.

Eroksen ja Psykhen tavoin pohjautuu myös Viiva vinita (1991) näytelmään, jonka Linnasalo oli aiemmin toteuttanut näyttämölle. Viiva vinitan on kirjoittanut Linnasalon läheinen työtoveri Ilpo Tuomarila, joka on ollut kirjoittamassa kaikkia Linnasalon ohjaamia elokuvia.
Kaikki elokuvassa kuultavat kertomukset ovat tosipohjaisia. Ne ovat peräisin tutkija J-P Roosin teoksesta Suomalainen elämä (1997), johon Roos keräsi tavallisten suomalaisten elämäkertoja. Sanomalehti Kalevassa 30.10.1991 julkaistussa haastattelussa Linnasalo kertoi tavoitteenaan olleen ”saada taltioiduksi millaisena näemme oman sukupolvemme tämänhetkisen Suomen”.

Elokuvan vaativassa pääosassa nähdään alkuperäistä näytelmää ravintoloissa ympäri Suomen esittänyt Irma Junnilainen, joka palkittiin roolistaan parhaan naispääosan Jussi-palkinnolla.
Linnasalon ensimmäinen pitkä elokuva Vartioitu Kylä 1944 (1978) toi hänelle Jussi-palkinnon parhaasta ohjauksesta. Linnasalo on 1960-luvulla alkaneen uransa aikana toiminut myös äänittäjänä ja leikkaajana. Jälkimmäisessä roolissa hän on saanut kaksi Jussi-patsasta, elokuvista Mies vailla menneisyyttä (2003) ja Le Havre (2012).

Viiva vinitan edellisestä tv-esityksestä on ehtinyt kulua jo yli 20 vuotta.

Lauantai 26.7. klo 23.25

 • Viiva Vinita – tavallisen ihmisen museo, Suomi 1991. Ohjaus Timo Linnasalo. Näyttelijä Irma Junnilainen.

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Illan teemana 26.7. on nainen ja alkoholi. Elokuvat ovat Olet mennyt minun vereeni, Lasileuka ja Viiva vinita. Illan aluksi haastatellaan elokuvatutkija Anu Koivusta. Lauantai 26.7. klo 21.00 alkaen.

Kommentit
 • Uuden Kinon kevät 2019

  Lyhytelokuvia, joita näet televisiosta vain Yleltä.

  Uuden Kinon kevään pääteema on luopuminen. Useassa elokuvassa jokin asia päättyy: nuoruus, tv-sarja, elämä itse, ilkeä kiusaaminen, ystävyys, viattomuus ja lemmikkieläimestäkin täytyy luopua. Toisissa asiat päättyvät onnellisesti ja toisissa huonosti.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Teema tanssii talvella 2019

  Teeman jokavuotinen tanssifestivaali 20.1.–17.2.

  Teema tanssii taas! Tanssia ruudussa sunnuntai-iltapäivisin 20.1.–17.2.

Yle Teema