Hyppää pääsisältöön

Mykkä valo: Noidan kirot

Noidan kirot: Simon sokea sisar Elsa (Kaisa Leppänen)toivottaa Selman tervetulleeksi. Kava/YleKuvapalvelu.
Noidan kirot: Simon sokea sisar Elsa (Kaisa Leppänen)toivottaa Selman tervetulleeksi. Kava/YleKuvapalvelu. Kuva: Noidan kirot: Simon sokea sisar Elsa (Kaisa Leppänen)toivottaa Selman tervetulleeksi. Kava/YleKuvapalvelu. noidan kirot

Yleisradio on tilannut viideltä suomalaiselta säveltäjältä musiikin viiteen kotimaiseen 1920-luvun mykkäelokuvaan. Hankkeella valetaan uutta elämää vanhojen elokuvien valioihin. Tällä kertaa säveltäjä Tapio Tuomela on tehnyt uuden musiikin Teuvo Puron mykkäelokuvaan Noidan kirot vuodelta 1927. Radion sinfoniaorkesteria johtaa kapellimestari Jan Söderblom.

Väinö Katajan romaaniin perustuva Noidan kirot on Teuvo Puron viimeisiä elokuvaohjauksia, ja päärooleihin kiinnitettiin suomalaisen teatterin rakastettuja näyttelijöitä. Dramaattisessa elokuvassa suomalaiset uudisasukkaat surmaavat saamelaisen shamaanin, joka ennättää ennen kuolemaansa kirota läheisen seidan. Utuniemen Selma joutuu kirouksen uhriksi ja tukkimies Paksu-Sakarin raiskaamaksi, mutta hänen miehensä armahtaa lopulta syyllisen ja tuhoaa kirotun seidan.

Säveltäjä Tapio Tuomela opiskeli päätoimisesti sävellystä Sibelius-Akatemiassa 1985-1988 ja 1991-1993 opettajinaan Magnus Lindberg, Eero Hämeenniemi ja Paavo Heininen. Tuomela on opiskellut myös Eastman School of Musicissa New Yorkissa, Berliinin taidekorkeakoulussa ja lisäksi hän on osallistunut useille sävellyskursseille ja IRCAMin musiikkiteknologiakursseille. Tuomelan pääteoksia ovat kaksi oopperaa ja kaksi sinfoniaa. Lisäksi hän on säveltänyt lukuisia pienimuotoisempia tai solistisia orkesteriteoksia sekä kuoro- ja kamarimusiikkia.

  • Noidan kirot, Suomi 1927. Ohjaus ja käsikirjoitus: Teuvo Puro (Väinö Katajan romaanista). Tuotantoyhtiö: Suomi-Filmi.

Mykkä valo –projektin elokuvat ovat:

2009: säv. Harri Vuori, Ollin oppivuodet (Teuvo Puro 1920)
2010: säv. Tapio Tuomela, Noidan kirot (Teuvo Puro 1927)
2011: säv. Yrjö Hjelt, Elämän maanteillä (Kurt Jägerin - Ragnar Hartwall 1927)
2012: säv. Lotta Wennäkoski, Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia) (Konnrad Tallroth 1922)
2013: säv. Kimmo Hakola, Tukkijoella (Axel Slangus – Wilho Ilmari, Erkki Karun käsikirjoitus 1928)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa