Hyppää pääsisältöön

Mykkä valo: Ollin oppivuodet

Ollin oppivuodet: Olli on yrittänyt vetää henkisavut Ränni-Pellen piipusta. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto.
Ollin oppivuodet: Olli on yrittänyt vetää henkisavut Ränni-Pellen piipusta. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto. Kuva: Ollin oppivuodet: Olli on yrittänyt vetää henkisavut Ränni-Pellen piipusta. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto. mykkä valo

Ollin oppivuodet on Teuvo Puron vuonna 1920 ohjaama mykkäelokuva, johon säveltäjä Harri Vuori on säveltänyt uuden musiikin. Yleisradio tilasi viideltä maineikkaalta suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin 1920-luvun kotimaisen mykkäelokuvan valioihin. Ollin oppivuodet on Mykkä valo -sävellystilaushankkeen ensimmäinen elokuva.

Mykkäelokuvia esitettiin elokuvateattereissa 1900-luvun alkupuolella Helsingissä salonkiorkestereiden, pianistien, balalaikkayhtyeiden ja oopperalaulajien säestyksellä. Suurissa metropoleissa mykkäelokuvia säestivät myös sinfoniaorkesterit.

Ollin oppivuodet on ensimmäinen kokonaan säilynyt pitkä kotimainen näytelmäelokuva, joka pohjautuu Anni Swanin samannimiseen tunnettuun nuorisoromaanin.

Tuusulalainen säveltäjä Harri Vuori sai tehtäväkseen säveltää viiden elokuvan sarjan ensimmäisen elokuvan musiikin. ”Työskentelyni muistuttaa valokuvan kehittämistä, sitä miten kuvan kehittyessä sieltä alkaa tulla vähä vähältä esiin erilaisia asioita. Käytän hyväkseni tekniikkaa: mittaan kohtauksen pituuden, varaan sävellysohjelmaan tyhjiä tahteja ja mietin mikä on kohtauksen dramatiikka – vähitellen alan ikään kuin täyttämään tyhjää tilaa umpeen nuottiviivastolla ja teos kutoutuu näin kasaan. ” - säveltäjä Harri Vuori kertoo työstään.

  • Ollin oppivuodet, Suomi 1920. Ohjaaja Teuvo Puro

Mykkä valo –projektin elokuvat ovat:

2009: säv. Harri Vuori, Ollin oppivuodet (Teuvo Puro 1920)
2010: säv. Tapio Tuomela, Noidan kirot (Teuvo Puro 1927)
2011: säv. Yrjö Hjelt, Elämän maanteillä (Kurt Jägerin - Ragnar Hartwall 1927)
2012: säv. Lotta Wennäkoski, Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia) (Konnrad Tallroth 1922)
2013: säv. Kimmo Hakola, Tukkijoella (Axel Slangus – Wilho Ilmari, Erkki Karun käsikirjoitus 1928)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa