Hyppää pääsisältöön

Mykkä valo: Rakkauden kaikkivalta

Rakkauden kaikkivalta on Konrad Tallrothin vuonna 1922 ohjaama kotimainen mykkäelokuva.
Rakkauden kaikkivalta on Konrad Tallrothin vuonna 1922 ohjaama kotimainen mykkäelokuva. Kuva: Rakkauden kaikkivalta on Konrad Tallrothin vuonna 1922 ohjaama kotimainen mykkäelokuva. mykkä valo

Rakkauden kaikkivalta on Konrad Tallrothin vuonna 1922 ohjaama kotimainen mykkäelokuva. Sen herättää henkiin 91 vuotta ensi-iltansa jälkeen Lotta Wennäkosken Radion sinfoniaorkesterille säveltämä uusi musiikki.

Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia) -elokuva kertoo lapsena toisistaan eroon joutuneista sisaruksista, jotka pahaksi onnekseen aikuistuttuaan tapaavat ja rakastuvat toisiinsa. Avioliittoaie on tuhoon tuomittu, ja sulho lähtee surun murtamana vapaaehtoisena sotaan. Hän haavoittuu kuolettavasti, ja sydänsairas sisarkin kuolee samaan aikaan. Heidät haudataan yhteiseen hautaan, jonka kiveen kirjoitetaan sanat Amor omnia – Rakkauden kaikkivalta.

Elokuvassa on vaikutteita salonkielokuvan perinteestä, mikä oli vielä tuolloin suomalaisessa elokuvassa harvinainen mutta tanskalaisissa ja ruotsalaisissa tuotannoissa jo usein käytetty laji. Tästä uudesta tuulahduksesta voidaan kiittää ohjaaja Konrad Tallrothia, joka halusi tuoda suomalaiseen elokuvaan ammattimaista pohjoismaista otetta. Tallroth ohjasi ja käsikirjoitti itse koko elokuvan ja vielä näytteli siinä kreivi Örnin roolin. Näyttelijöiden joukossa on muun muassa taiteilija Eero Järnefeltin tytär Sara Järnefelt tiettävästi ainoassa elokuvaroolissaan.

Teeman esitys on samalla kantaesitys ja uusintaensi-ilta. Lotta Wennäkosken musiikki luo elokuvalle uuden ja monivivahteisen, kompleksisenkin draaman. Yleisradio on yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) kanssa restauroinut elokuvan, ja se näytetään nyt ennennäkemättömän pitkänä versiona. Elokuvan pituus ja uusi musiikki synnyttävät uutta draamaa, mikä samalla todistaa äänisuunnittelun ja musiikin keskeisestä asemasta elokuvakerronnassa.

Säveltäjä Lotta Wennäkoski pitää saamaansa sävellystilausta tilaisuutena jatkaa perinteen kanssa seurustelua, josta hän on ollut aiemmissa töissäänkin kiinnostunut. "Mykkäelokuva on jo valmis ja viimeistelty teos, jossa häviävän harvan kielellisen vihjeen avulla tarina tulee perille! Samalla tavoin ilmaisee itsensä musiikillinen viesti, jossa ääni kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa. Tilanne on herkullinen mahdollisuus musiikilleni, jonka aina toivon luovan merkityksiä ja mielleyhtymiä", Wennäkoski sanoo.

Rakkauden kaikkivalta on Yleisradion vuonna 2009 käynnistämän Mykkä valo -hankkeen neljäs elokuva. Tässä Suomen musiikkihistorian mittavimpiin kuuluvassa sävellystilaushankkeessa Yle on tilannut viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen kotimaisen mykkäelokuvan valioon. Tavoitteena on saattaa Ylen omistamat elokuva-aarteet laajemman yleisön nähtäväksi ja koettavaksi.

Mykkäelokuvien äänettömyys on usein koettu esteeksi niiden tv-esityksille, ja ne ovatkin usein hautautuneet arkistojen kätköihin. Elokuvateatterissa elokuvia on perinteisesti esitetty erilaisten elävien musiikki-improvisaatioiden kanssa, mutta hankkeena näin laaja laadukkaalle sinfoniaorkesterille tehty sävellystilaushanke on ainutlaatuinen.

Maanantaina 28.07. klo 20.00. Aluksi nähdään Mykkä valo -projektia esittelevä ohjelma, ja itse elokuva alkaa klo 20.40.

  • Raukkauden kaikkivalta - Amor omnia, Suomi 1922. Ohjaus Konrad Tallroth

Mykkä valo –projektin elokuvat ovat:

2009: säv. Harri Vuori, Ollin oppivuodet (Teuvo Puro 1920)
2010: säv. Tapio Tuomela, Noidan kirot (Teuvo Puro 1927)
2011: säv. Yrjö Hjelt, Elämän maanteillä (Kurt Jägerin - Ragnar Hartwall 1927)
2012: säv. Lotta Wennäkoski, Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia) (Konnrad Tallroth 1922)
2013: säv. Kimmo Hakola, Tukkijoella (Axel Slangus – Wilho Ilmari, Erkki Karun käsikirjoitus 1928)
Elokuvat esitettiin RSO:n konserttiohjelmistossa vuosina 2009–2014. Samalla RSO tallensi uuden musiikin.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa