Hyppää pääsisältöön

Mykkä valo: Tukkijoella

Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva Tukkijoella.
Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva Tukkijoella. Kuva: Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva Tukkijoella. mykkää valoa -viikko

Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva, jonka herättää vuonna 2013 henkiin säveltäjä Kimmo Hakolan RSO:lle säveltämä uusi musiikki.

Ottiatuota! Tukkijoella on Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin ohjaama kotimainen mykkäelokuva vuodelta 1928, jonka herättää hienolla tavalla eloon säveltäjä Kimmo Hakolan Radion Sinfoniaorkesterille (RSO) säveltämä uusi musiikki. Elokuva pohjautuu Teuvo Pakkalan vuonna 1896 kirjoittaman ja kansansuosikiksi nousseeseen näytelmään, jota 1800-1900 -lukujen taitteessa esitettiin Suomalaisessa Teatterissa (myöhemmin Kansallisteatteri), sekä myös maakuntateattereissa.

Näytelmästä tuli suuri menestys. Elokuvan pääosissa nähdään kotimaisen 1920 -luvun draaman ja teatterin tähdistöä, kuten Urho Somersalmi (Aaprami Turkka), Ellen Sylvin (Pietolan talon tytär Katri), Ossi Korhonen (Pölhö-Kustaa), Heikki Välisalmi (Pietolan renki Tolari), Mary Spennert-Hannikainen (Anni) ja Eino Salmela (Rättäri). Pakkalan Tukkijoella oli jo teatteriversiona kansan suosikki ja näytelmästä kehkeytyi Nummisuutareiden ohella tukkilaisromantiikan eräänlainen kantateos.

Elokuva kertoo pienelle paikkakunnalle uittotöihin saapuvista tukkilaisista ja kyläläisistä. Talonpoika Pietola inhoaa tukkilaisia, mutta hänen tyttärensä Katri rakastuu Turkkaan, mökintyttö Anni Huotariin ja renki-tukkilainen Tolari kaupustelija-Maijaan. Seuraa lemmekäs suhdesekamelska; juonittelua, väärinkäsityksiä ja kommelluksia. Saavatko rakastavaiset toisensa ja kuinka käy Pölhö-Kustaan?

Alkuperäinen näytelmä sisälsi runsaasti musiikkia ja lauluja. Musiikkia näytelmään sävelsi mm. Oskar Merikanto, jonka pohjalta Emil Kauppi sovitti musiikkiohjelman alkuperäistä elokuvateatteriorkesteria varten. Tukkijoella -näytelmästä on tehty kolme filmatisointia, joista 5.11.1928 Helsingin Kino-Palatsissa ensi-iltansa saanut nyt nähtävä versio on ensimmäinen.

Tukkijoella -elokuva on Yleisradion vuonna 2009 käynnistämän Mykkä valo - sävellystilaus- & elokuvahanketta.Tässä Suomen musiikkihistorian eräässä mittavimmista sävellystilaushankkeista Yle on tilannut viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen kotimaisten mykkäelokuvan valioon. Tavoitteena on saattaa ko. Ylen omistamat elokuva-aarteet laajemman yleisön nähtäväksi. Mykkäelokuvien äänettömyys on koettu esteeksi niiden TV-esityksille ja ne ovatkin usein hautautuneet arkistojen kätköihin. Elokuvateatterissa elokuvia on perinteisesti esitetty erilaisten elävien musiikki-improvisaatioiden kanssa, mutta alun perin teatterissa työskenteli yleensä pieni orkesteri. Hankkeena näin laaja sinfoniaorkesterille tehty sävellystilaushanke on kuitenkin ainutlaatuinen. Sarjan elokuvat on esitetty RSO:n konserttiohjelmistossa vuosina 2009-2013 ja Yle Teema on näyttänyt kaikki elokuvat televisiossa.

 • Tukkijoella, Suomi 1928. Ohjaus Axel Slanguksen ja Wilho Ilmari

Mykkä valo –projektin elokuvat ovat:

2009: säv. Harri Vuori, Ollin oppivuodet (Teuvo Puro 1920)
2010: säv. Tapio Tuomela, Noidan kirot (Teuvo Puro 1927)
2011: säv. Yrjö Hjelt, Elämän maanteillä (Kurt Jägerin - Ragnar Hartwall 1927)
2012: säv. Lotta Wennäkoski, Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia) (Konnrad Tallroth 1922)
2013: säv. Kimmo Hakola, Tukkijoella (Axel Slangus – Wilho Ilmari, Erkki Karun käsikirjoitus 1928)
Elokuvat esitettiin RSO:n konserttiohjelmistossa vuosina 2009–2014. Samalla RSO tallensi uuden musiikin.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!