Hyppää pääsisältöön

Mykkä valo: Tukkijoella

Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva Tukkijoella.
Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva Tukkijoella. Kuva: Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva Tukkijoella. mykkää valoa -viikko

Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva, jonka herättää vuonna 2013 henkiin säveltäjä Kimmo Hakolan RSO:lle säveltämä uusi musiikki.

Ottiatuota! Tukkijoella on Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin ohjaama kotimainen mykkäelokuva vuodelta 1928, jonka herättää hienolla tavalla eloon säveltäjä Kimmo Hakolan Radion Sinfoniaorkesterille (RSO) säveltämä uusi musiikki. Elokuva pohjautuu Teuvo Pakkalan vuonna 1896 kirjoittaman ja kansansuosikiksi nousseeseen näytelmään, jota 1800-1900 -lukujen taitteessa esitettiin Suomalaisessa Teatterissa (myöhemmin Kansallisteatteri), sekä myös maakuntateattereissa.

Näytelmästä tuli suuri menestys. Elokuvan pääosissa nähdään kotimaisen 1920 -luvun draaman ja teatterin tähdistöä, kuten Urho Somersalmi (Aaprami Turkka), Ellen Sylvin (Pietolan talon tytär Katri), Ossi Korhonen (Pölhö-Kustaa), Heikki Välisalmi (Pietolan renki Tolari), Mary Spennert-Hannikainen (Anni) ja Eino Salmela (Rättäri). Pakkalan Tukkijoella oli jo teatteriversiona kansan suosikki ja näytelmästä kehkeytyi Nummisuutareiden ohella tukkilaisromantiikan eräänlainen kantateos.

Elokuva kertoo pienelle paikkakunnalle uittotöihin saapuvista tukkilaisista ja kyläläisistä. Talonpoika Pietola inhoaa tukkilaisia, mutta hänen tyttärensä Katri rakastuu Turkkaan, mökintyttö Anni Huotariin ja renki-tukkilainen Tolari kaupustelija-Maijaan. Seuraa lemmekäs suhdesekamelska; juonittelua, väärinkäsityksiä ja kommelluksia. Saavatko rakastavaiset toisensa ja kuinka käy Pölhö-Kustaan?

Alkuperäinen näytelmä sisälsi runsaasti musiikkia ja lauluja. Musiikkia näytelmään sävelsi mm. Oskar Merikanto, jonka pohjalta Emil Kauppi sovitti musiikkiohjelman alkuperäistä elokuvateatteriorkesteria varten. Tukkijoella -näytelmästä on tehty kolme filmatisointia, joista 5.11.1928 Helsingin Kino-Palatsissa ensi-iltansa saanut nyt nähtävä versio on ensimmäinen.

Tukkijoella -elokuva on Yleisradion vuonna 2009 käynnistämän Mykkä valo - sävellystilaus- & elokuvahanketta.Tässä Suomen musiikkihistorian eräässä mittavimmista sävellystilaushankkeista Yle on tilannut viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen kotimaisten mykkäelokuvan valioon. Tavoitteena on saattaa ko. Ylen omistamat elokuva-aarteet laajemman yleisön nähtäväksi. Mykkäelokuvien äänettömyys on koettu esteeksi niiden TV-esityksille ja ne ovatkin usein hautautuneet arkistojen kätköihin. Elokuvateatterissa elokuvia on perinteisesti esitetty erilaisten elävien musiikki-improvisaatioiden kanssa, mutta alun perin teatterissa työskenteli yleensä pieni orkesteri. Hankkeena näin laaja sinfoniaorkesterille tehty sävellystilaushanke on kuitenkin ainutlaatuinen. Sarjan elokuvat on esitetty RSO:n konserttiohjelmistossa vuosina 2009-2013 ja Yle Teema on näyttänyt kaikki elokuvat televisiossa.

  • Tukkijoella, Suomi 1928. Ohjaus Axel Slanguksen ja Wilho Ilmari

Mykkä valo –projektin elokuvat ovat:

2009: säv. Harri Vuori, Ollin oppivuodet (Teuvo Puro 1920)
2010: säv. Tapio Tuomela, Noidan kirot (Teuvo Puro 1927)
2011: säv. Yrjö Hjelt, Elämän maanteillä (Kurt Jägerin - Ragnar Hartwall 1927)
2012: säv. Lotta Wennäkoski, Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia) (Konnrad Tallroth 1922)
2013: säv. Kimmo Hakola, Tukkijoella (Axel Slangus – Wilho Ilmari, Erkki Karun käsikirjoitus 1928)
Elokuvat esitettiin RSO:n konserttiohjelmistossa vuosina 2009–2014. Samalla RSO tallensi uuden musiikin.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa