Hyppää pääsisältöön

Ratsumies-ooppera

Kuvassa Novgorodilainen suurkauppias Jyrki Anttila) ja Anna (Johanna Rusanen). Timo Seppäläinen/Savonlinnan Oopperajuhlat/YLE
Kuvassa Novgorodilainen suurkauppias Jyrki Anttila) ja Anna (Johanna Rusanen). Timo Seppäläinen/Savonlinnan Oopperajuhlat/YLE Kuva: Kuvassa Novgorodilainen suurkauppias Jyrki Anttila) ja Anna (Johanna Rusanen). Timo Seppäläinen/Savonlinnan Oopperajuhlat/YLE yle teeman oopperaviikko

Savonlinnan Oopperajuhlilla taltioitu Vilppu Kiljusen uudelleenohjaus Aulis Sallisen oopperasta Ratsumies. Päärooleissa Juha Uusitalo ja Johanna Rusanen. Libretto Paavo Haavikko, kapellimestari Ari Rasilainen.

Aulis Sallinen sävelsi Ratsumies-oopperan Olavinlinnan 500-vuotisjuhlan kunniaksi 1975. Kesällä 2005 teos palasi Savonlinnaan 30 vuoden tauon jälkeen. Kun esitys sitten päättyi hurjiin suosionosoituksiin, voitiin Ratsumiehen todeta vain rikastuneen ajan myötä.

Vilppu Kiljusen monitasoinen ohjaus, Kimmo Viskarin näyttävä lavastus ja ilmeikäs puvustus, Ari Rasilaisen johtama orkesteri sekä nuoren kaartin etevimmät laulajat olivat löytäneet Haavikon arvoituksellisen näytelmän sekä Sallisen värikkään musiikin kaikkine vivahteineen.

Ratsumiehen tunnelma ja sanoma ovat ajattomia. Päärooleissa laulavat Juha Uusitalo ja Johanna Rusanen.

Yle Teema ti 22.7. klo 20.00-21.56 Ratsumies. Taltio vuodelta 2005.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa