Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Marja pieni!

Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! (1972)
Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! (1972) Teeman Kesäkino,Eija-Elina Bergholm,Liisamaija Laaksonen,Marja pieni!,kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Lauantaina 2.8. väljänä teemana on nainen ja rakkaus – unelmien ja arjen törmäyksestä muistojen palasiin. Illan avaa Marja pieni! kello 21. Ennen elokuvaa nähdään sen ohjaajan Eija-Elina Bergholmin tuore haastattelu.

Marja pieni! on todellinen naisten elokuva: sen ohjasi ja käsikirjoitti Eija-Elina Bergholm, sen toinen kuvaaja oli Pirjo Honkasalo, ja Liisamaija Laaksonen tekee nimiosassa yhden uransa väkevimmistä roolisuorituksista.

Elokuva kertoo konttorissa työskentelevästä Marja Marosesta, joka on ”täyttymättömien unelmien uuttera vanki”, kuten elokuvan alussa todetaan. Hän seurustelee rakennusfirman toimitusjohtajan pojan kanssa, ylpeilee ulkomaanmatkoillaan ja toimii häikäilemättömästi edetäkseen urallaan.

Isän kuoleman jälkeen Marjan unelmat alkavat pala palalta hapertua, suhde sulhaseen katkeaa, ja lopulta hän romahtaa. Hän palaa vanhempiensa kotiin Hämeenlinnaan, mutta ei löydä elämälleen kiinnekohtia sieltäkään.

Kun Marja pieni! valmistui vuonna 1972, edellisestä täyspitkästä naisen ohjaamasta teatterielokuvasta oli kulunut yli kymmenen vuotta. Eija-Elina Bergholm työskenteli tuolloin Televisioteatterissa, ja käsikirjoittajana hän oli osallistunut sekä Timo Bergholmin esikoiselokuvaan Punahilkka (1968) että Jörn Donnerin elokuvaan Anna (1970). Myöhemmin Eija-Elina Bergholm ohjasi Jörn Donnerin kirjaan pohjautuvan elokuvan Angelan sota (1984).

Lauantaina 2.8. kello 21.00

  • Marja Pieni!, Suomi 1972. Ohjaus Eija-Elina Bergholm. Näyttelijät Liisamaija Laaksonen, Hannu Lauri, Elvi Saarnio, Leena Häkinen, Irma Martinkauppi, Selma Miettinen, Martti Romppanen, Raiku Kemppi.

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Illan väljänä teemana on nainen ja rakkaus – unelmien ja arjen törmäyksestä muistojen palasiin. Elokuvat ovat Marja pieni!, Mona ja palavan rakkauden aika sekä Late Fragments. Illan avaa Eija-Elina Bergholmin haastattelu. Lauantaina 2.8. klo 21.00.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa