Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Mona ja palavan rakkauden aika

Mona ja palavan rakkauden aika on Anna-Leena Härkösen (kuvassa) ensimmäinen roolityö. Yle kuvapalvelu.
Anna-Leena Härkönen ja Markku Halme elokuvassa Mona ja palavan rakkauden aika. Mona ja palavan rakkauden aika on Anna-Leena Härkösen (kuvassa) ensimmäinen roolityö. Yle kuvapalvelu. Kuva: Mona ja palavan rakkauden aika on Anna-Leena Härkösen (kuvassa) ensimmäinen roolityö. Yle kuvapalvelu. mona ja palavan rakkauden aika,Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Mona ja palavan rakkauden aika esitetään lauantaina 2.8. kello 22.25.

Nauratko sinä minulle, jos puhun sinulle Jumalasta?

Mona ja palavan rakkauden aika on herkkä elokuva tytöstä, joka nuoruuden etsintöjen keskellä löytää elämänsä sisällöksi uskon Jeesukseen. Melkoisen tavanomainen tapahtuma rippikoululeirien täyttämässä Suomessa – mutta hyvin harvinainen aihe elokuvalle. Mikko Niskasen elokuvan pääosassa on nuori Anna-Leena Härkönen. Mona on ahdistunut avioerolapsi, joka joutuu seuraamaan isänsä ryypiskelyä ja kaveripiirin rellestystä ja kaljoittelua.

Kesäloman aikana hän etsii paikkaansa maailmassa henkisesti ja seksuaalisesti ja päätyy lopulta herätyskokoukseen. Se tarjoaa hänelle täyttymyksen, jota hän on hakenut. Uskonnollinen herääminen johtaa kuitenkin konfliktiin kodin ja ystäväpiirin kanssa.

Niskaselle uskonto ja uskonnollisuus ei ollut vieras aihe, kaikuja siitä oli näkynyt hänen tuotannossaan aiemminkin. Lopullisen sysäyksen elokuvaan antoi konginkankaalainen tyttö, joka kysyi Niskaselta: "Nauratko sinä minulle, jos puhun sinulle Jumalasta?"

Toinen elokuvan liikkeellepaneva voima oli Anna-Leena Härkönen, jonka Niskanen oli tavannut Seinäjoen harrastajateatteripäivillä kesällä 1982: 17-vuotias Härkönen esiintyi näytelmässä jonka oli itse kirjoittanut kaksi vuotta aiemmin. Härkönen aloitti kirjeenvaihdon Niskasen kanssa ja pääsi koekuvaukseen.

Anna-Leena Härkösen osuus Monan dialogin kirjoituksessa on kiistaton, vaikka käsikirjoittajia ja versioita oli runsaasti. Härkönen oli tuolloin suurten läpimurtojen kynnyksellä, ja hänen valinnoissaan näkyy nuoruuden uskallusta ja energisyyttä.

Monan käsikirjoituksen ja kuvausten aikana Härkönen kirjoitti myös esikoisteostaan. Syksyllä 1983 Härkönen pääsi Teatterikouluun, jouluna 1983 Mona ja palavan rakkauden aika tuli elokuvateattereihin, ja keväällä 1984 ilmestyi Häräntappoase. Anna-Leena Härkönen täytti keväällä 19 vuotta.

Monan äitiä näyttelee Liisamaija Laaksonen. Nuorten rooleihin Niskanen löysi Markku Halmeen Helsingin Ylioppilasteatterista sekä Sari Mällisen, Tero Jartin ja Jouko Klemettilän Teatterikorkeakoulusta.

Lauantai 2.8. 22.25

  • Mona ja palavan rakkauden aika, Suomi 1983. Pääosissa Anna-Leena Härkönen, Markku Halme, Tero Jartti, Sari Mällinen, Liisamaija Laaksonen, Erkki Pajala, Veli keskiväli, Carita Bergström, Heta Haukinen. Käsikirjoitus Pekka Parviainen, Arja Tiainen, Anna-Leena Härkönen, Timo Humaloja, Taavi Kassila. Ohjaus Mikko Niskanen. Tuotanto National-Filmi.

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Lauantaina 2.8. väljänä teemana on nainen ja rakkaus – unelmien ja arjen törmäyksestä muistojen palasiin. Elokuvat ovat Marja pieni!, Mona ja palavan rakkauden aika sekä Late Fragments.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa