Hyppää pääsisältöön

Keskusrikospoliisi vastaan Helsingin poliisilaitos

huumerikostutkinta
huumerikostutkinta Kuva: Yle, MOT huumerikostutkinta

Helsingin poliisilaitoksen HPL:n ja keskusrikospoliisin KRP:n kohdalle osuu suuri osa kaikista ilmi tulleista törkeistä huumausainerikoksista. Nämä kaksi yksikköä hoitavat Suomen törkeistä huumejutuista vajaa puolet eli 43 prosenttia.

törkeät huumausainerikokset
törkeät huumausainerikokset Kuva: Yle/MOT huumerikokset aarnio

Määrällisesti Helsingin huumerikosyksikkö on niskan päällä. Sille tulee juttuja ”ovista ja ikkunoista”, kuten yksikön hyllytetty päällikkö Jari Aarnio on asian usein ilmaissut.

Aarnio viittaa siihen, että virkapukuisten poliisien partiot kentällä tekevät joka päivä ja yö havaintoja myös huumausaineista. KRP:ltä puuttuu tällainen tuhatlukuinen kenttäarmeija.

Juttujen läpivirtaus on KRP:ssä hitaampaa kuin esimerkiksi Helsingin laitoksella. KRP:ssä pyritään selvittämään huumausaineliigojen organisaatiot. Tuomioiden koventamisperusteet otetaan huomioon tutkinnassa ja rikoshyödyt pyritään löytämään Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Se on usein hidasta ja puuduttavaa työtä.

Tutkinta-ajat ovat KRP:ssä noin sata vuorokautta pidemmät kuin poliisissa keskimäärin. Helsingin huumepoliisin tutkintastrategiaa on usein kuvattu takavarikkokeskeiseksi.

Tutkintatahdin eroa selvittää hyvin seuraava vertailu: Helsingin huumerikosyksikön omien laskelmien mukaan esimerkiksi vuonna 2009 neljällä HPL:n huumepoliisin tutkinnanjohtajalla oli tutkintavankeja enemmän kuin koko KRP:llä.