Hyppää pääsisältöön

Kohti Joulun tähteä

Nurmikolle levitettyjä nuotteja, varpaat pilkistävät alta
Kesäläksy: opettele ulkoa ooppera. Nurmikolle levitettyjä nuotteja, varpaat pilkistävät alta Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner varpaat

Sain kotiläksyn. Kesän aikana pitää opetella ulkoa ooppera.

Olen laulanut ikäni, ja klassisen laulun opiskelusta on tullut aikuisiän rakas harrastus. Suuri unelmani on toteutumassa: minut on kelpuutettu reilun kolmenkymmenen laulajan joukkoon tekemään oopperaa!

Säveltäjä Annukka Aholan Joulun tähti -ooppera kantaesitetään adventtina, ja sitä edeltää tiivis harjoitusjakso. Tuskin maltan odottaa pääseväni laulamaan täysin palkein isossa porukassa. Kuinkahan sitä uutena solahtaa ryhmään mukaan?

Kuoroharjoitukset kakofoniaa

Kirkkonummen oopperayhdistyksen ensimmäiset kevätharjoitukset ovat aika kakofoniaa: yksi virittelee tenoriaan sadan desibelin voimalla, toinen tanssii flamencoa ja kolmas halaa kaikkia vastaantulijoita. Iloinen ja äänekäs porukka tuntee toisensa jo vuosien takaa - vain minä olen muukalainen.

Nämähän ovat tosissaan!

Syntymäkarismalla varustettu harjoituspianisti Liisa Pimiä panee joukot järjestykseen. Kun kaikki äänet laulavat ensi kertaa yhteen, kylmät väreet kulkevat selkäpiitä pitkin. Nämähän ovat tosissaan! Mistä näin taitavia amatöörilaulajia tulee? Kehtaanko ollenkaan avata suutani tässä porukassa?

Kuorolaisista suurin osa on harrastajia, vaikka joukossa kourallinen musiikin ammattilaisia onkin. Kuuliaisesti kaikki tekevät merkintöjä itse tulostettuihin nuotteihinsa. Printteristäni oli muste melkein lopussa, joten tarkkaan saa katsoa, ettei nuotti vaihdu vauhdissa vääräksi.

Naapureille joululauluja

Ohjaajamme Eija Ahvo on rautainen ammattilainen, joka ei anna armoa: syyskuun alkuun mennessä kaikki laulut on osattava ulkoa.

Hiki kihoaa otsalle, kun lasken, että elokuun loppuun mennessä on osattava ulkoa 53 sivua kuorokohtauksia plus kertosäkeet. Anteeksi rakkaat kesämökkinaapurit - juhannuksena saattaa meidän rannalta raikua vuodenaikaan nähden outo musiikki.

Onko laiturilla luontevaa laulaa joululauluja?

Onko laiturilla luontevaa laulaa joululauluja? Saako ihminen viriteltyä itsensä joulutunnelmaan, kun lämpömittari puskee kohti hellelukemia?

Kohti Joulun tähteä -kirjoitussarja seuraa projektia: saavatko amatöörit ammattilaisten avulla aikaiseksi kokoillan oopperan? Millaista draamaa oopperan kulisseissa koetaan, ennen kuin teos on ensi-illassa?

Nuottiteline kesäkukkien keskellä
Nuottiteline kesäkukkien keskellä Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner nuottiteline
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua