Hyppää pääsisältöön

Mitä hirviöt tarkoittavat? Frankenstein ja Golem!

1818 nuori nainen Mary Shelley julkaisi oman nimensä salaten romaanin Frankenstein, josta tuli kauhuromantiikan kiteytymä ja tieteiskirjallisuuden alkusysäys. Teknologian riskeistä ja vastuuttomuudesta tuli yksi scifin kantavista teemoista Frankensteinin myötä.

2013 Kansallisteatteri toi lavalle Frankensteinin alkuperäistä teosta kunnioittavassa asussa, ohjaajana Mika Myllyaho. Teatterin hirviötrendi jatkui Turussa. Juha Hurme kirjoitti ja ohjasi version hirviötarina Golemista Ylioppilasteatteriin. Teatterin Frankenstein ja Golem ovat toteteutukseltaan toistensa täydet vastakohdat: Myllyahon Frankenstein on perinteinen ja kauhugoottinen versio ja Hurmeen Golem kokeellinen, etäännytetty ja riisuttu. Stradan jutussa selviää, miten Golem ja Frankenstein ovat sukua toisilleen.

Juttu esitetty Stradassa 25.1.2013. Toimittaja: Olli Kangassalo.

Sarja: Strada
Strada Facebookissa
Strada Twitterissä

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri