Hyppää pääsisältöön

Pentti Saarikosken ja Tuula-Liina Variksen kahdeksan myrskyisää vuotta

Kirjailija Pentti Saarikosken ja toimittaja Tuula-Liina Variksen (o.s. Puuppo) avioliitto oli vaikea, ja sitä leimasi hyvin pitkälti Saarikosken alkoholismi. Varis sanoo olleensa heidän kahdeksan vuotta kestäneen liittonsa aikana aviomiehelleen lähinnä äiti.

Se alkoi hajusta ja kylvystä. Pentti Saarikoski oli palannut kuukauden mittaiselta matkalta Prahasta ja yöpyi Variksen kotona. Runoilija haisi niin pahalta, että Variksen täytyi ryhtyä pesemään häntä ja hänen vaatteitaan.

"Ilmeisesti sitten hän siellä kylpyammeessa huomasi, että tää on nainen, joka huolehtii hänestä, ja niin se jatku", Varis muistelee suhteen alkua Maarit Tastulan haastattelusta.

Tuo kylpyammekohtaaminen kuvasti Saarikosken ja Variksen kahdeksan vuotta kestävää avioliittoa: Varis huolehti ja hoivasi Saarikoskea, joka ei siihen itse kyennyt.

Kun heidän suhteensa sai alkunsa 1960-luvun lopulla, oli Saarikosken edellinen avioliitto päättymässä. Järjestyksessään toinen vaimo ei enää suostunut pesemään Saarikosken pyykkiä. Suoraan sanottuna Saarikoski siis tarvitsi piikaa tai äitiä, jonka roolin Varis suuressa rakkaudessaan otti.

Varis hoiti kaikki raha-asiat ja käytännönasiat kotona, jotta Saarikoski saattoi keskittyä luomistyöhön. Osittain tämä juonsi juuriaan Variksen edellisestä avioliitosta, jossa nainen oli kokenut itsensä kelvottomaksi vaimoksi. Nyt hän halusi olla hyvä vaimo.

Yhdenillan pysäkissä hän toteaa huolehtijan roolilla olleen myös tuhoisia seurauksia.

"Mä olin tehny sillä kaikella huolenpidollani hänestä niin avuttoman, että hän varmaan tunsi, että mä olin sulkenut hänet johonkin häkkiin."

Saarikosken alkoholismi oli läsnä heidän koko avioliittonsa ajan. Runoilija tuli ulos kuorestaan alkoholin alaisena, ja aluksi Variskin oli pitänyt siitä riehakkaasta Pentistä. Mutta kun hänen miehensä päivittäiset alkoholiannokset kohosivat kahden viinapullon ja niiden lisäksi lukemattomien kapakka-annoksien tasolle, alkoi Varis ikävöidä yhä enemmän ujoa ja arkaa Penttiä, joka tämä selvin päin oli.

Viimeistään toive turvallisesta elämästä tuli, kun Varis alkoi odottaa lasta. Korkki ei kuitenkaan pysynyt kiinni, eikä Saarikoski osannut olla isäkään, koska oli jäänyt henkisesti lapsen tasolle, Varis selittää. Omista pettymyksistään kertoo ohjelmassa myös Saarikosken vanhin lapsi Helena Saarikoski.

Avioliitto päättyi erittäin raskaissa merkeissä. Variksen voimat olivat niin loppu, että hän yritti itsemurhaa. Sitä yritystä hän myöhemmin kyllä häpesi. Saarikosken neljännen vaimon Mia Bernerin ilmaantuminen hänen avioliittonsa raunioille oli Varikselle kuin taivaan lahja.

Viimeisenä tekonaan Saarikosken vaimona Varis oli vielä kerran pessyt ja viikannut miehensä vaatteet.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto