Hyppää pääsisältöön

Sotasaalistaidetta Suomessa?

ivan puopolo ja hitler
ivan puopolo ja hitler Kuva: olli kangassalo strada: natsien taideryöstöt ja suomi

Strada selvitti, onko natsien sotasaalistaidetta on voinut kulkeutua Suomeen. Museot ovat haluttomia avaamaan kokoelmiaan tutkijoille.

George Clooneyn ohjaama ja tähdittämä The Monuments Men -elokuva kertoo liittoutuneiden erikoisjoukosta, joka jäljitti natsien ryöstämää taidetta Euroopassa toisen maailman sodan lopulla.
Stradan jutussa Clooney ja tietokirjailija Robert Edsel kertovat Monuments Men -ryhmän onnistuneesta operaatiosta.

Elokuva tekee koko ilmiön jälleen kerran ajankohtaiseksi. Satoja tuhansia teoksia on edelleen kateissa.
Saksalainen taidehistorioitsija Monika Tatzkow uskoo, että natsien juutalaisilta ryöstämää tai muuten hätätilassa pakkomyytyä taidetta on päätynyt Suomeen. Oletus perustuu siihen, että Hitlerin ja Göringin taidekauppiailla oli hyvät yhteydet Suomeen.
Suomessa epäilyksen alle joutuu taidemuseomies Bertel Hintze (alakuvassa oik.), jonka roolia ohjelmassa tutkitaan. Hintze todennäköisesti osti Suomeen vainoa paenneelta juutalaiselta Erich Goldsteinilta noin 100 maalausta. Kokoelma on kadonnut.

Taideteosten omistusketjun (provenienssi) tutkiminen on Suomessa hankalaa. Tutkijat eivät ole päässeet selvittämään keskeisten museoiden ja kokoelmien aineistoa.

Tutkijat eivät ole päässeet selvittämään keskeisten museoiden ja kokoelmien aineistoa.

Tutkija Tatzkow toteaa, että suomalaisten toiminta on vastoin sitä, mihin Suomikin on sitoutunut kansainvälisessä sopimuksessa. Juttu esitetty Stradassa 14.2.2014.

Sarja: Strada
Strada Facebookissa
Strada Twitterissä

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri