VT-linjan murruttua odotettua nopeammin suomalaisten seuraava pääpuolustusasema on linjalla Viipuri - Kuparsaari - Taipale. VKT-linja on lähes kokonaan linnoittamaton, mutta maantieteellisesti se tarjoaa puolustajalle hyvät asemat vesistöjen takana. Elävän arkiston Sotilaiden äänet -sarjan viides osa kertoo väsyneiden sotilaiden viivytystaisteluista VT-linjan ja Viipurin välillä.
Suomalaiset taistelevat VT-linjan murtumisen jälkeen paitsi venäläisiä, myös aikaa ja väsymystä vastaan. VKT-linjan miehittämiseen ja varustamiseen tarvitaan kaikki mahdollinen aika, ja sitä ostetaan viivytystaisteluilla.
Vetäytyminen on hankalaa jatkuvan saarrostusuhan, linjojen läpi selustaan ajavien panssareiden, olemattomien viesti- ja huoltoyhteyksien sekä armottoman väsymyksen vuoksi. Jatkuva taistelu ja liikkuminen ilman ruokaa ajaa miehet aivan piippuun.
Uupumus ajaa miehiä metsään
Uupumus aiheuttaa myös karkaamisia. Käpykaartilaisia pyritään saamaan kuriin kenttäoikeudella ja rangaistuksia koventamalla, mutta usein lähtijät ovat sellaisessa tilassa, ettei heitä pidättele enää mikään.
Kannaksen joukkojen komentajan kenraaliluutnantti K. L. Oeschin mukaan karkaamiset ja harhautumiset aiheuttivat vetäytymisvaiheessa päivittäin keskimäärin 6 000 miehen vajauksen taistelujoukkoihin. Aseveljet suhtautuvat lähtijöihin usein ymmärtävästi, mutta sotaoikeus on armottomampi.
Viisaimmat komentajat hoitavat asian kuntoon ilman kenttäoikeuttakin.

Sinne Rieskjärven-Vammeljärven kannakselle jäivät JR1:n kolmannen pataljoonan konekiväärit jo toisen kerran. -kersantti Reino Pekari JR1
Valkeasaaressa etulinjassa hajalle lyödyt yksiköt JR1 ja JR58 on saatu koottua ja varustettua uudelleen taistelukuntoiseksi ja myös ne osallistuvat viivytystaisteluihin Vammeljärvellä.
Hyökkääviä joukkoja pidätellään viimeiseen asti, paikoin jopa liian pitkään. Irtautuminen ei ole yhtä sekasortoinen kuin Valkeasaaressa, mutta tuliterät aseet jäävät tälläkin kertaa venäläisille.
Summassa ja Säiniöllä
Jalkaväkirykmentti 25 vetäytyy Kaukjärveltä Summan suuntaan. Taistelut ovat vähäisiä, sillä venäläisten hyökkäyskärki etenee molemmilta sivustoilta rykmentin ohi. Rykmentti lähtee vetäytymään välttääkseen motituksen.

Maataistelukoneet ahdistelevat perääntyvää joukkoa. Koneiden tulitus on epätarkkaa, mutta niiden ääni ja matalalta tulevat hyökkäykset käyvät pahasti hermojen päälle. Koneet käyvät jatkuvaa taistelua suomalaisten ilmatorjuntatykkien ja -konekiväärien kanssa.
Vihdoin Viipuriin
Summan jäätyä taakse JR25 jatkaa matkaansa Huumolan kylän kautta kohti Säiniötä, jonne rykmentti seuraavaksi asettuu puolustukseen. Venäläisten hyökkäyskiila saadaan pysäytettyä, vaikka kunnolliset panssarintorjunta-aseet puuttuvatkin.

JR25 ja JR58 lähestyvät Viipuria rättiväsyneinä ja pieninä porukoina. JR58:n pioneeri Lauri Viitala kuvaa Viipurin tietä sekasortoiseksi: “siinä oli kolonnaa, oli tykistöä, oli jalkaväen sotilasta ja tykistön hevosta”.
Venäläiset yrittävät panssareiden avulla katkaista joukkojen tien Viipuriin ja suomalaiset levittäytyvät metsiin. Saapuminen Viipuriin aiheuttaa vielä ongelmia, sillä kaupungin puolustajat ovat herkkänä kuultuaan peräytyjiltä kauhujuttuja venäläisten voimasta.
Viipuria puolustamaan tuodut 20. Prikaatin miehet katselevat ihmeissään kaupunkiin saapuvaa rääsyläisjoukkoa ja kyselevät lähestyvästä vihollisesta. Kädet puristavat aseita, seuraavaksi on heidän vuoro yrittää pysäyttää venäläisten hyökkäys.
Sotilaiden äänet -radiosarjan viides osa:
Lähteet:
Paavo Rintala: Sotilaiden äänet - Kannaksen läpimurtotaisteluista 1944
Martti Pohjakallio: Jatkosota-sarjan haastattelut
Jukka Kulomaa & Jarmo Nieminen: Teloitettu totuus - kesä 1944
Jatkosodan historia 4: Vetäytyminen Karjalan kannakselta
Sotilaiden äänet 1: Suomalaisten asemat murtuvat Valkeasaaressa
Sotilaiden äänet 2: Sekasortoa ja kiperiä päätöksiä
Sotilaiden äänet 3: Taistelu "Viimeisen toivon"-linjasta
Sotilaiden äänet 4: Pois pyyhitty pataljoona
Sotilaiden äänet 6: Itke Viipuri, hyljätty kaupunki
Sotilaiden tarinoita Kannaksen tulimyrskystä ensimmäistä kertaa julki