Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Simpansseilla ja ihmisillä on monia samoja persoonallisuuspiirteitä

Tutkijat ovat havainneet, että simpanssit voivat olla persoonallisuudeltaan ihmisenkaltaisia, kuten tunnollisia tai miellyttäviä.

Nuori simpanssi Samut Prakan eläintarhassa. // Kuva: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan simpansseilla näyttää olevan useita samanlaisia persoonallisuuspiirteitä kuin ihmisillä. Georgian yliopiston tutkijoiden mukaan simpanssit voivat olla ihmisten tapaan esimerkiksi tunnollisia, ulospäinsuuntautuneita tai miellyttäviä. Lisäksi persoonallisuuspiirteet ovat ihmisillä ja simpansseilla rakentuneet lähes samalla tavalla.

Tutkijat selvittivät simpanssien persoonallisuuspiirrettä simpanssien hoitajien täyttämien 174 kyselylomakkeen avulla. Hoitajia pyydettiin tarkkailemaan hoidokkiensa päivittäistä käyttäytymistä ja kirjaamaan havaintonsa ylös. Tavoitteena oli selvittää, liittyvätkö jotkin piirteet yhteen ja muodostavat perustavanlaatuisempia persoonallisuuspiirteitä.

Ihmiset jaetaan yleisesti viiteen päätyyppiin, kun taas simpanssit luokitellaan yleisesti joko hallitseviksi alfa-tyypeiksi tai leikkisämmiksi ja sosiaalisemmiksi beta-tyypeiksi.

Tutkijat kuitenkin havaitsivat, että alfa- tai beta-tyyppiin kuuluminen viittaa yleensä siihen, että simpanssilla on myös muita tiettyjä persoonallisuuspiirteitä. Tutkimuksessaan he jakoivat kaksi pääpersoonallisuuspiirrettä useammaksi pienemmäksi piirteeksi.

Tutkimuksessa havaittiin simpanssien persoonallisuuspiirteiden vastaavan viittä ihmisten persoonallisuuspiirrettä: avoimuutta, tunnollisuutta, ulospäinsuuntautuneisuutta, miellyttävyyttä ja neuroottisuutta.

Simpansseilla he löysivät piirteiksi hallitsevuuden, tunnollisuuden, ulospäinsuuntautuneisuuden, miellyttävyyden ja älykkyyden.

Lue koko artikkeli Yle Uutisten sivuilta.

Tutkimus on julkaistu Plos One -sivustolla, ja siitä kertoo myös Live Science -nettilehti.

Lähteet: Yle Uutiset