Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Musta jää

Kahden vahvan naisen (Outi Mäenpää ja Riia Kataja) välille kehittyy epätodennäköinen ystävyys elokuvassa Musta jää. Yle kuvapalvelu.
Kahden vahvan naisen (Outi Mäenpää ja Riia Kataja) välille kehittyy epätodennäköinen ystävyys elokuvassa Musta jää. Yle kuvapalvelu. Kuva: Kahden vahvan naisen (Outi Mäenpää ja Riia Kataja) välille kehittyy epätodennäköinen ystävyys elokuvassa Musta jää. Yle kuvapalvelu. kesäkino,Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Lauantain 9.8. elokuvat Musta jää ja Neitoperho kuvaavat naisia suurten ja pelottavien tunteiden vallassa. Mustasukkaisuutta ja omistamisenhalua käsittelevän illan avaa Mustan jään pääosaa esittävän Outi Mäenpään haastattelu.


Petri Kotwican käsikirjoittama ja ohjaama Musta jää (2007) on kahden naisnäyttelijän voimannäyte. Sen pääosissa nähdään yhtäläisen väkevää työtä tekevät Outi Mäenpää ja Ria Kataja.

Mustan jään syntytarina oli kivulias. Elokuvasta piti tulla Kotwican debyyttiohjaus. Ohjaaja houkutteli pääosakaksikon harjoittelemaan roolejaan jo vuosia ennen kuin käsikirjoitus oli valmis. Käsikirjoitus kuitenkin viivästyi ja viivästyi, ja ennen tätä elokuvaa Kotwica ehti ohjata koulukotikuvauksen Koti-ikävä (2005). Viive kannatti: Musta jää on edelleen Kotwican uran paras elokuva.

Musta jää kertoo hiukan mystisen, painajaismaisen tarinan mustasukkaisuudesta. Päähenkilö Saara (Outi Mäenpää) on onnellisesti naimisissa Otaniemessä arkkitehtuuria opettavan Leon (Martti Suosalo) kanssa. Saara alkaa kuitenkin epäillä, että hänen miehellään on suhde nuoren Tuulin (Ria Kataja) kanssa. Saara saa sattumalta selville rakastajattaren henkilöllisyyden, luo itselleen uuden identiteetin ja hankkiutuu Tuulin oppilaaksi ja ystäväksi.

Saara ei ole itsekään varma siitä, mitä hän lopulta ajaa takaa. Lopulta tämän rakkauden pimeämpiä puolia tarkastelevan draaman henkilöt ajautuvat niin tummiin vesiin, ettei haaksirikolta voi välttyä.

Elokuvan henkilöt eivät ole yksiviivaisen mustavalkoisia, kaikista löytyy hämärän eri sävyjä. Kaikki näyttelijät, auttamatta hiukan sivuun jääviä miehiä myöten, tekevät erinomaista työtä. Kaiken keskiöön nousevat Outi Mäenpään ja Ria Katajan hyytävän komeat roolityöt, jollaisia näkee valitettavan harvoin.

Jussi-patsaita Musta jää keräsi kaikkiaan kuusi. Palkintojen saajien joukossa oli yhden parhaista rooleistaan tässä tekevä Outi Mäenpää, jolle palkinto oli jo uran neljäs.

Kotwican villi kolmiodraama nähtiin myös Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjassa. Edellisestä kerrasta kun kotimainen elokuva sai tuon kunnian oli ehtinyt kulua 18 vuotta. Musta jää herätti muutenkin kiinnostusta ulkomailla. Elokuvasta tehtiin Etelä-Koreassa eroottinen versio nimellä Love, In Between (2010). Jossain vaiheessa suunnitteilla oli myös Mustan jään kuvaaminen uusiksi Yhdysvalloissa.

Lauantai 9.8. klo 21.00

 • Musta jää, Suomi 2007. Ohjaus Petri Kotwica. Näyttelijät Outi Mäenpää, Ria Kataja, Martti Suosalo, Ville Virtanen, Sara Paavolainen, Netta Heikkilä. (15)
Kesäkino esittää: haastateltavana Outi Mäenpää
Kesäkino esittää: haastateltavana Outi Mäenpää Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Illan elokuvat Musta jää ja Neitoperho kuvaavat naisia suurten ja pelottavien tunteiden vallassa. Mustasukkaisuutta ja omistamisenhalua käsittelevän illan avaa Mustan jään pääosaa esittävän Outi Mäenpään haastattelu. Lauantai 9.8. klo 21.00 alkaen.

Kommentit
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.