Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Musta jää

Outi Mäenpää ja Ria Kataja naamiaisissa. Kuva elokuvasta Musta jää.
Outi Mäenpää ja Ria Kataja naamiaisissa. Kuva elokuvasta Musta jää. Teeman Kesäkino,Musta jää,Outi Mäenpää,Ria Kataja,kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Lauantain 9.8. elokuvat Musta jää ja Neitoperho kuvaavat naisia suurten ja pelottavien tunteiden vallassa. Mustasukkaisuutta ja omistamisenhalua käsittelevän illan avaa Mustan jään pääosaa esittävän Outi Mäenpään haastattelu.


Petri Kotwican käsikirjoittama ja ohjaama Musta jää (2007) on kahden naisnäyttelijän voimannäyte. Sen pääosissa nähdään yhtäläisen väkevää työtä tekevät Outi Mäenpää ja Ria Kataja.

Mustan jään syntytarina oli kivulias. Elokuvasta piti tulla Kotwican debyyttiohjaus. Ohjaaja houkutteli pääosakaksikon harjoittelemaan roolejaan jo vuosia ennen kuin käsikirjoitus oli valmis. Käsikirjoitus kuitenkin viivästyi ja viivästyi, ja ennen tätä elokuvaa Kotwica ehti ohjata koulukotikuvauksen Koti-ikävä (2005). Viive kannatti: Musta jää on edelleen Kotwican uran paras elokuva.

Musta jää kertoo hiukan mystisen, painajaismaisen tarinan mustasukkaisuudesta. Päähenkilö Saara (Outi Mäenpää) on onnellisesti naimisissa Otaniemessä arkkitehtuuria opettavan Leon (Martti Suosalo) kanssa. Saara alkaa kuitenkin epäillä, että hänen miehellään on suhde nuoren Tuulin (Ria Kataja) kanssa. Saara saa sattumalta selville rakastajattaren henkilöllisyyden, luo itselleen uuden identiteetin ja hankkiutuu Tuulin oppilaaksi ja ystäväksi.

Saara ei ole itsekään varma siitä, mitä hän lopulta ajaa takaa. Lopulta tämän rakkauden pimeämpiä puolia tarkastelevan draaman henkilöt ajautuvat niin tummiin vesiin, ettei haaksirikolta voi välttyä.

Elokuvan henkilöt eivät ole yksiviivaisen mustavalkoisia, kaikista löytyy hämärän eri sävyjä. Kaikki näyttelijät, auttamatta hiukan sivuun jääviä miehiä myöten, tekevät erinomaista työtä. Kaiken keskiöön nousevat Outi Mäenpään ja Ria Katajan hyytävän komeat roolityöt, jollaisia näkee valitettavan harvoin.

Jussi-patsaita Musta jää keräsi kaikkiaan kuusi. Palkintojen saajien joukossa oli yhden parhaista rooleistaan tässä tekevä Outi Mäenpää, jolle palkinto oli jo uran neljäs.

Kotwican villi kolmiodraama nähtiin myös Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjassa. Edellisestä kerrasta kun kotimainen elokuva sai tuon kunnian oli ehtinyt kulua 18 vuotta. Musta jää herätti muutenkin kiinnostusta ulkomailla. Elokuvasta tehtiin Etelä-Koreassa eroottinen versio nimellä Love, In Between (2010). Jossain vaiheessa suunnitteilla oli myös Mustan jään kuvaaminen uusiksi Yhdysvalloissa.

Lauantai 9.8. klo 21.00

  • Musta jää, Suomi 2007. Ohjaus Petri Kotwica. Näyttelijät Outi Mäenpää, Ria Kataja, Martti Suosalo, Ville Virtanen, Sara Paavolainen, Netta Heikkilä. (15)
Kesäkino esittää: haastateltavana Outi Mäenpää
Kesäkino esittää: haastateltavana Outi Mäenpää Teeman Kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Illan elokuvat Musta jää ja Neitoperho kuvaavat naisia suurten ja pelottavien tunteiden vallassa. Mustasukkaisuutta ja omistamisenhalua käsittelevän illan avaa Mustan jään pääosaa esittävän Outi Mäenpään haastattelu. Lauantai 9.8. klo 21.00 alkaen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa