Hyppää pääsisältöön

Kesäkino 2014: Neitoperho

Leea Klemola ja Rea Mauranen elokuvassa Neitoperho.
Leea Klemola ja Rea Mauranen elokuvassa Neitoperho. Leea Klemola ja Rea Mauranen elokuvassa Neitoperho. Teeman Kesäkino,Leea Klemola,Rea Mauranen,Auli Mantila,kesäkino

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Leea Klemola loistaa Neitoperhon pääosassa, nuorena naisena jolle ei sanota ei.

Auli Mantilan esikoisohjaus Neitoperho (1997) kuuluu niihin elokuviin, jotka eivät vuosien varrella ole menettäneet mitään tehostaan tai ajankohtaisuudestaan. Yksi syy elokuvan ajattomuuteen on siinä, että se ei selittele itseään puhki. Neitoperhossa on samaa viehkoa mystisyyttä kuin vaikkapa Jane Campionin televisiosarjassa Top of the Lake.

Tärkeä osa elokuvan kiehtovuutta on eittämättä Leea Klemolan viileän vimmainen pääosasuoritus hiukan yksinkertaisena, mutta vahvana ja arvoituksellisena Eevinä.

Valokuvalaboratoriossa työskentelevä Eevi asuu isosiskonsa Amin luona. Eevillä on myös oma, Amin hänelle hankkima asunto, jonne hän ei siskon jatkuvista kehotuksista huolimatta suostu muuttamaan. Lopulta Ami saa kyllikseen ja heittää Eevin pihalle. Impulsiivinen Eevi palaa salaa asunnolle, nappaa mukaansa siskon auton avaimet ja jättää lähtiessään sanomalehden kuumalle hellalle. Tästä eteenpäin tapahtumat etenevät episodimaisesti, kuin Eevin äkillisiä päähänpistoja seuraillen. Tie vie Eevin katastrofista toiseen, kunnes hän ajautuu tekemään jotakin täysin peruuttamatonta.

Neitoperho on lähes täysin yhden henkilön varassa kulkeva elokuva. Se on kertomus naisesta, jolle ei sanota ei. Samalla se on kertomus sisarussuhteista ja osin myös naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Aivan elokuvan alussa Eevi joutuu silmätysten puolialastomia, suukapuloituja, sidottuja naisia sisältävien valokuvien kanssa. Tämä saattaa olla yksi sysäys siihen, mitä elokuvassa sittemmin tapahtuu. Mutta vain saattaa, sillä mitään ei paljasteta.

Eevin hahmo ja motiivit jäävät arvoitukseksi. Sen verran kerrotaan, että lapsuudessa sisaruksille on tapahtunut jotakin hämärää ja että Eevi osin tämän takia ei osaa luottaa ihmisiin, vaikka hän rakkautta ja läheisyyttä janoaakin.

Kipeän rankkaa tie-elokuvaa höystävät erinomaisesti valitut vanhat iskelmät, joita esittävät Pasi Kaunisto, Carola, Pepe Willberg ja Anki. Elokuva sai kaksi Jussi-palkintoa: Leea Klemola palkittiin parhaasta naispääosasta, ja parhaan naissivuosa-Jussin sai Rea Mauranen. Neitoperho valittiin myös Suomen Oscar-ehdokkaaksi.

  • Neitoperho, Suomi 1997. Ohjaus Auli Mantila. Näyttelijät Leea Klemola, Rea Mauranen, Elina Hurme, Henriikka Salo, Robin Svartström, Pekka Kyrö, Marja Packalén, Jari Hietanen. (15)

Lauantaina 9.8.2014 klo 22.50.

Teeman Kesäkinossa vietetään kotimaisia elokuvailtoja naisten seurassa. Illan elokuvat Musta jää ja Neitoperho kuvaavat naisia suurten ja pelottavien tunteiden vallassa. Mustasukkaisuutta ja omistamisenhalua käsittelevän illan avaa Mustan jään pääosaa esittävän Outi Mäenpään haastattelu. Lauantai 9.8. klo 21.00 alkaen.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa