Hyppää pääsisältöön

Kesän lukuvinkkejä

järvimaisema Syväjärveltä Salosta
Kesäyö järven rannalla. järvimaisema Syväjärveltä Salosta Kuva: Yle/Raili Tuikka luonto

Tässä muutamia kirjoja, joita suosittelen kesälukemiseksi.

Anni Kytömäki: Kultarinta
Kerrassaan upea esikoinen! Hienoa kieltä, koskettavaa kerrontaa 1900-luvun alkupuolen Suomesta. Miten esikoiskirjailija pystyykään pitämään hallitusti kasassa reilut 600 sivua?

Leif GW Persson: Pinokkion nenä (suom. Kari Koski)
Mielestäni pohjoismaiden paras rikoskirijailija. Kesäkuun alussa ilmestyvässä dekkarissa rikoksia ratkoo kammottavan hirveä ja siksi hauska poliisi Evert Bäckström. Meitä on monta, jotka olemme ikävöineet sovistista rasisti Evertiä!

NoViolet Bulawayo: Me tarvitaan uudet nimet (suom. Sari Karhulahti)
Bulawayo oli romaanillaan Booker-palkintoehdokas. Hän on syntynyt Zimbabwessa ja muuttanut 18-vuotiaana Yhdysvaltoihin, aivan kuin esikoisteoksensa päähenkilö ja kertoja Kulta. Lapsuutensa Kulta asuu Paratiisi-nimisessä hökkelikylässä ja leikkii muiden lasten kanssa aikuisten maailman asioita. Leikkien kautta kauheudet ovat tahattoman hauskoja. Ihmeen valoisa romaani, aiheistaan huolimatta.

Jhumpa Lahiri:Tulvaniitty (suom. Sari Karhulahti)
Tämäkin romaani oli Booker-palkintoehdokas ja tässäkin yhtenä teemana on siirtolaisuus. Teos on koskettava tarina kahdesta veljeksestä, jotka maailma ja 60-luvun kiihkeät vuodet ajavat erilleen. Kalkuttaan ja Yhdysvaltoihin sijoittuva romaani on hieno, kuten koko Jhumpa Lahirin tuotanto.

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
Esikoisromaani on kolmen sukupolven tarina, joka alkaa 1880-luvun lopussa ja päättyy nykyaikaan. Kirjan suosikkihenkilöni on väkevä kätilö Maria, joka viiden vuosikymmenen ajan auttaa maailmaan lapsia. Marian esikuva on Kinnusen mukaan hänen isoäitinsä äiti, joka oli Kuusamon ensimmäinen kätilö.

Tuulikki Pekkalainen: Lapset sodassa 1918
Ei hilpeää kesälukemista, mutta tärkeää historiaa lapsista, jotka joutuivat sotimaan ja joista monet kuolivat.

Yle Areena - Aamu-tv:n Aamun kirja: Kesän lukuvinkit

Yle Areena Aamu-tv: Aamun kirja: Anni Kytömäen Kultarinta

Yle Areena Viikon kirja: Tommi Kinnusen Neljäntienristeys

Yle Areena Aamu-tv:n Aamun kirja: Tommi Kinnusen Neljäntienristeys

Yle Areena Viikon kirja: Tuulikki Pekkalaisen Lapset sodassa 1918

Lisää ohjelmasta

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri