Hyppää pääsisältöön

Kesän lukuvinkkejä

järvimaisema Syväjärveltä Salosta
Kesäyö järven rannalla. järvimaisema Syväjärveltä Salosta Kuva: Yle/Raili Tuikka luonto

Tässä muutamia kirjoja, joita suosittelen kesälukemiseksi.

Anni Kytömäki: Kultarinta
Kerrassaan upea esikoinen! Hienoa kieltä, koskettavaa kerrontaa 1900-luvun alkupuolen Suomesta. Miten esikoiskirjailija pystyykään pitämään hallitusti kasassa reilut 600 sivua?

Leif GW Persson: Pinokkion nenä (suom. Kari Koski)
Mielestäni pohjoismaiden paras rikoskirijailija. Kesäkuun alussa ilmestyvässä dekkarissa rikoksia ratkoo kammottavan hirveä ja siksi hauska poliisi Evert Bäckström. Meitä on monta, jotka olemme ikävöineet sovistista rasisti Evertiä!

NoViolet Bulawayo: Me tarvitaan uudet nimet (suom. Sari Karhulahti)
Bulawayo oli romaanillaan Booker-palkintoehdokas. Hän on syntynyt Zimbabwessa ja muuttanut 18-vuotiaana Yhdysvaltoihin, aivan kuin esikoisteoksensa päähenkilö ja kertoja Kulta. Lapsuutensa Kulta asuu Paratiisi-nimisessä hökkelikylässä ja leikkii muiden lasten kanssa aikuisten maailman asioita. Leikkien kautta kauheudet ovat tahattoman hauskoja. Ihmeen valoisa romaani, aiheistaan huolimatta.

Jhumpa Lahiri:Tulvaniitty (suom. Sari Karhulahti)
Tämäkin romaani oli Booker-palkintoehdokas ja tässäkin yhtenä teemana on siirtolaisuus. Teos on koskettava tarina kahdesta veljeksestä, jotka maailma ja 60-luvun kiihkeät vuodet ajavat erilleen. Kalkuttaan ja Yhdysvaltoihin sijoittuva romaani on hieno, kuten koko Jhumpa Lahirin tuotanto.

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
Esikoisromaani on kolmen sukupolven tarina, joka alkaa 1880-luvun lopussa ja päättyy nykyaikaan. Kirjan suosikkihenkilöni on väkevä kätilö Maria, joka viiden vuosikymmenen ajan auttaa maailmaan lapsia. Marian esikuva on Kinnusen mukaan hänen isoäitinsä äiti, joka oli Kuusamon ensimmäinen kätilö.

Tuulikki Pekkalainen: Lapset sodassa 1918
Ei hilpeää kesälukemista, mutta tärkeää historiaa lapsista, jotka joutuivat sotimaan ja joista monet kuolivat.

Yle Areena - Aamu-tv:n Aamun kirja: Kesän lukuvinkit

Yle Areena Aamu-tv: Aamun kirja: Anni Kytömäen Kultarinta

Yle Areena Viikon kirja: Tommi Kinnusen Neljäntienristeys

Yle Areena Aamu-tv:n Aamun kirja: Tommi Kinnusen Neljäntienristeys

Yle Areena Viikon kirja: Tuulikki Pekkalaisen Lapset sodassa 1918

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri