Hyppää pääsisältöön

Paljon onnea, hampurilainen 1v

1. vuotiaat hampurilaiset
1. vuotiaat hampurilaiset hampurilainen

Nämä hampurilaiset jäivät pöydälle lojumaan tasan vuosi sitten.

Kesäkuun alussa 2013 toimittaja Tiia Nurmilaakso aloitti kokeen. Hän laittoi seitsemän erilaista hampurilaista pöydälle seitsemäksi kuukaudeksi ja odotti, mitä niille tapahtuu.

Tulos nähtiin Prisma Studion lähetyksessä tammikuussa 2014. Hampurilaiset näyttivät päällepäin olevan ennallaan, mitä nyt aavistuksen verran kasaan lysähtäneitä.

Nyt kuun alussa 7.kesäkuuta 2014, tuon kokeen aloittamisesta on tasan vuosi. Kaksi jäljellä olevaa hampurilaista ovat samassa kunnossa, kuten kuvasta näkyy. Muut menivät muruiksi ohjelman kuvauksissa.

Taustalla tässä oli joukko netissä liikkuvia urbaaneja tarinoita siitä, että hampurilaiset eivät pilaannu. Esimerkiksi eräs amerikkalaismies unohti hampurilaisen kääreessään takin taskuun 14 vuodeksi ja se löytyi sieltä täysin muuttumattomana.

Vallitseva selitys nettitarinoissa on se, että tämä kertoo säilytysaineiden suuresta määrästä.

Prisma Studion kokeessamme selvisi, että kaikki avoimesti tai paperiin käärittynä pidetyt hampurilaiset pysyivät suunnilleen muuttumattomina. Sen sijaan suljettuun muoviin pakatut keräsivät homekerroksen noin viikossa.

Prisma Studion hampurilaiset
Prisma Studion hampurilaiset hampurilaiset

Hampurilaiset tutkittiin sitten myös Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella.

Selitys säilymiselle on loppujen lopuksi yksinkertainen -eikä kysymys ole niistä paljon parjatuista säilöntäaineista. Hampurilaiset kuivuivat. Kun neste pääsee haihtumaan niistä, niissä ei myöskään ole kasvupohjaa mikrobeille. Ne tavallaan muumioituvat.

Selitys säilymiselle on loppujen lopuksi yksinkertainen

Tämähän on tuttu ilmiö kotikeittiöissäkin. Jos jättää leivän paperipussiin, se muuttuu kovaksi koppuraksi. Mutta jos se on suljetussa muovipussissa, sieltä löytyy hometäplitetty limppu.

Mutta miten pitkään hampurilainen säilyy sitten pöydällä syöntikelpoisena? Tutkijoiden mukaan neljän tunnin sääntö on hyvä. Jos sitä ei siihen mennessä ole syöty tai laitettu jääkaappiin niin biojätteisiin vaan!

Nämä hampurilaiset jatkavat oleiluaan toimituksen kaapin päällä ja kerromme niiden kuulumisista aina silloin tällöin. Tuskin niille enää mitään tapahtuu, ellei joku luule niitä roskiksi ja heitä pois.

11.6. klo 19.00 korjattu yksityiskohtia aikamäärissä, muovipussiin suljetut hampurilaiset pilaantuivat jo viikossa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua