Hyppää pääsisältöön

Pena kertoo eri stoorin

Miehiä ja poikia kadulla
Miehiä ja poikia kadulla Miehiä ja poikia kadulla Kuva: Teuvo Kanerva, Museoviraston kuvakokoelmat, Historian kuvakokoelma 1957 - 1961 1950-luku

J.D.Salingerin Sieppari ruispellossa ilmestyi Pentti Saarikosken slangintamana 1961. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin Tauno Rautapalon kirja Pena kertoo stoorin, jota voisi pitää suomalaisena vastineena.

Newyorkilainen 16-vuotias Holden ja helsinkiläinen 15-vuotias Pena ovat saaneet potkut koulusta ja viettävät muutaman päivän ”omaa lomaa” kaupungeissaan. Kumpikin tapaa tyttöystävää, joutuu tappeluun, miettii perhettään, punnitsee elämän arvoja. Mutta erilaisemmin ei voisi pojan teinikapinaa kuvata.

Holden asuu hotellissa ja istuu jazzbaareissa. Pena asuu veneessä ja soittaa levyautomaattia. Holden luettelee lukemaansa: Thomas Hardy, Karen Blixen, Emily Dickinson. Penan stoori päättyy Fenimore Cooperin Hirventappajan merkeissä. Holden keskustelee Romeosta ja Juliasta. Pena siteeraa Hamletia: ”mitä tehdä vai ollako tekemättä.”

Pena osaa nyrkkeillä ja käyttää jiu-jutsua: ”Jätkä meni nurin kun sputnik.” Holden vetäisee kerran: ”… tuli huti. En osunut.” Myöhemmin hän tunnustaa olevansa pasifisti.

Sodanjälkeisessä Suomessa poika samaistuu isään: ”.. mun päämäärä oli olla niin kun faija, pystyä samaan mihin se oli pystynyt kun se oli nuori…” Hän hakeutuu tilanteisiin joissa voi sanoa kuin entisaikaan: ”Lähdetään ulos tsiikaan kuka on kuka…” Ja lopulta hän on voittajana: ”… siinä otteessa olis menny tolkku vaikka gorillalta.”

Holdenin pelastaa pikkusisko ja lepokoti, tarkemmin sanottuna mielisairaala. Penan saattelee kotiin tyytyväinen isä. Poika oli oppinut. ”Taistele viimeiseen asti, aina on mahdollisuus voittoon.”

Kirjailija Rautapalo on syntynyt vuonna 1914 ja ja melkein samanikäinen kirjailija Salinger 1919. Sieppari ruispellossa ilmestyi Yhdysvalloissa 1951, Pena kertoo stoorin Suomessa vasta 1963. Mutta kumpikin kertoo jotain sodanjälkeisista tunnelmista. Johtuuko kirjojen ero maantieteestä? Kulttuurista?

Lähteet:
J.D.Salinger: Sieppari ruispellossa. Suom. Arto Schroderus. Tammi 2004. (edellinen suomennos on Pentti Saarikosken vuodelta 1961).
Tauno Rautapalo: Pena kertoo stoorin. Otava 1963.

Yle Radio 1
Eeva Luotosen kirjahistoria

perjantaisin klo 17.20-18.00 ja uusinta sunnuntaisin klo 8.05-8.45

20.6. Mikä on ikuista nuoruutta Siepparissa?
Vieraana nuorisotutkimuksen professori Tommi Hoikkala.
Lukijana Ville Tiihonen. Ohjelma on kuunneltavissa Areenasta 30vrk. 20.06. klo 17.20 alkaen.

  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kirjat