Hyppää pääsisältöön

Suuri eläinsirkus toi eksotiikkaa Olympiastadionille

Zoo-sirkus eksoottisine villieläintähtineen saapui piristämään helsinkiläisten kesää Olympiastadionin aukiolle. Suomen Filmiteollisuuden filmissä vuodelta 1957 esitellään sirkusesityksen kohokohdat.

Kameleiden, norsujonon ja papukaijaa kepin päässä tasapainottelevan hylkeen lisäksi suuren huomion sirkusesityksessä keräsivät maailman kookkaimmat kissapedot, tiikerit ja leijonat, joita kesytettiin turvahäkin takana.

Esityksessä nähtiin myös näyttävästi taiteilevia jonglöörejä, päätähuimaavia akrobaatteja trapetseillaan sekä kiinalaista sirkusta kumimaisesti venyvine käärmenaisineen. Ja mitäpä olisi sirkusesitys ilman toilailevia klovneja.

"Sirkuksen päivä on pitkä ja vaativa. Vasta kun eläimet on hoidettu ja yleisö poistunut, voivat sirkuslaiset vetäytyä omiin asuntovaunuihinsa levolle", filmissä selostetaan.

Lepoaika onkin käytettävä mahdollisimman hyvin, koska aamuvirkuimmat eläimet vaativat ensimmäisen ateriansa jo aikaisin aamulla.

Aamun jälkeen jatketaan huolto- ja harjoitustoimilla, kunnes on taas uusi ilta ja aika uuden esityksen.

Teksti: Ville Matilainen

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto