Hyppää pääsisältöön

Tähtiä tekemässä

Hevonen kurkistaa kameraan tallissa
Hevonen kurkistaa kameraan tallissa tähtiä tekemässä

Suomalainen Juulia Jyläs päätyi 20 vuotta sitten hevosten perässä Hollantiin. Sille tielleen hän on jäänyt ja tänä päivänä hän pyörittää miehensä kanssa yli 30 hevosen myyntitallia Hollannin Elburgissa.

”Lähtöni syy oli se, että halusin päästä huippuratsastuksen ytimeen. Jos haluaa toimia kunnolla hevosalan ammattilaisena on paljon helpompaa asua ulkomailla.”

Juulia pitää Stal van Triest -myyntitallia yhdessä miehensä Herman van Triestin kanssa. Tallilta myydään estehevosia ympäri maailmaa.
"Minä hoidan ratsutuksen, kilpailemisen ja valmentautumisen, Herman puolestaan vastaa astutuksista, kasvatuksesta ja myynnistä."

nainen ja mies maneesin ovella
nainen ja mies maneesin ovella tähtiä tekemässä

Herman kertoo, että kilpahevosen kasvatuksesta kaikki lähtee laadukkaasta emästä. Esteratsastuksen huipulla pärjätäkseen hevosessa pitää olla paljon verta.

"70-80 prosenttia varsan ominaisuuksista tulee emästä. Kasvatuksessa lähdetään aina siitä, että tamma on huippu. Ori voi täydentää tamman heikkouksia, mutta huonosta tammasta ei saa hyvää jälkeläistä edes huippuorilla."

Stal van Triestin hevosista 4-8 tammaa on kantavana joka vuosi. Hevosten hinnat riippuvat ihan yksilöstä.

"4-vuotiaan hevosen kasvattamiseen on voinut helposti mennä jo 10 000 euroa kaikkine kuluineen. Myyntihinta riippuu tietysti täysin siitä, kuinka laadukas hevonen on ja paljonko siinä nähdään potentiaalia."

mies juoksuttaa varsaa maneesissa
mies juoksuttaa varsaa maneesissa tähtiä tekemässä

Stal van Triestin kasvatteja voi nähdä arvokilpailuissa ympäri maailmaa.

"Vaikka tallin kasvatustoiminta on määrällisesti pientä, on maailman huipulla useampia meidän tallin kasvatteja. Muun muassa Zilverstar, joka voitti hiljattain 150 luokan CSI viiden tähden kilpailuissa, kaksinkertainen Belgian mestari Flinstone ja 6-vuotiaiden Englannin mestari Batavia."

Hevosen kasvatus vaatii pitkäjänteistä työtä.

"Emme halua tänne "hevoset tulee ja menee" -meininkiä. Omat kasvatit saatavat olla meidän tallilla jopa 8-9 vuotta. Hevosesta ei ole tarpeen luopua niin kauan, kun hevosella on vielä tulevaisuutta ja se pystyy kehittymään paremmaksi."

mies hyppyyttää varsaa maneesissa
mies hyppyyttää varsaa maneesissa tähtiä tekemässä

Malttia vaaditaan myös nuoren hevosen ratsuttamisessa. Tavallisesti Juulia ratsuttaa 6-8 hevosta päivässä.

Kypsyvät varsat pidetään erillään ratsutettavista hevosista.

"Yleensä hevoset tulevat talliin vasta kolme ja puoli tai nelivuotiaina. Sitä ennen niiden annetaan kasvaa muualla. Ei ole hyvä, että varsat ja kisahevoset ovat samassa tallissa, koska niillä on eri bakteerikanta. Kilpahevoset kiertävät ympäri maailmaa, minkä takia niiden vastustuskyky on kehittyneempi kuin varsoilla.”

Tallin seinällä näkyy suuri lukujärjestys, josta voi tarkistaa, mitä kukin hevonen on treenannut minäkin päivänä.

lukujärjestys tallin seinällä
lukujärjestys tallin seinällä tähtiä tekemässä

"Nuoret hevoset tulevat talliin noin kolme ja puolivuotiaina. Silloin hevoset ovat vielä ihan lapsia. Ennen treenaamisen aloittamista hevoset on irtohypytetty ja röntgenkuvattu, mutta muuten niillä ei ole tehty juuri mitään. Tällä hetkellä tallissa on viisi kappaletta nelivuotiaita ja kaikki ovat todella raakoja."

Ratsukko kentällä, mies seuraa vieressä
Ratsukko kentällä, mies seuraa vieressä tähtiä tekemässä

Yleensä Juulia ratsastaa nuoria hevosia kerrallaan noin 20 minuuttia. Nuoren estehevosen viikkotreeni koostuu kolmesta tai neljästä treenistä kentällä, kävelytyskoneesta sekä välillä käydään laukkaradalla.

"Meidän filosofia on että annetaan hevosen kehittyä rauhassa. Hevosen lihaksisto ja tasapaino pitää olla kehittyneet, ennen kuin sille voi asettaa esteteknisiä haasteita."

Ratsastaessa nuoren hevosen kanssa kommunikaatio pitää olla todella selkeää. Koulutusvaiheessa pitää myös varautua yllätyksiin ja takapakkeihin.

"Jos nuoren hevosen kanssa mennään liian nopeasti eteenpäin, sen tulevaisuus loppuu ennen kuin se on alkanutkaan. Valmennuksessa pitää huolehtia siitä, että hevosen pitää pysyä korvien välistä pirteänä."

Ratsukko esteellä
Ratsukko esteellä tähtiä tekemässä

Nuoren hevosen kouluttamisessa ei voi olla yhtä kaavaa.

"Ei voi sanoa, että kuukauden päästä ollaan tässä pisteessä. Sanomme täällä, että yksi päivä on kuravettä ja toinen shampanjaa", nauraa Juulia.

"Kuka sinne GP-radoille sitten loppujen lopuksi yltää...", Juulia sanoo ja jatkaa pienen tuumaustauon jälkeen.

"Viime kädessä tärkeintä on luonne. Halu ja palo hypätä. Jos tamma menee läpi vaikka tulesta on hyvin todennäköistä, että varsa tekee sen myös."

Ratsukko kentällä
Ratsukko kentällä tähtiä tekemässä

Kirjoittaja Emmakaisa Jokiniemi, kuvat: Emmakaisa Jokiniemi ja Juulia Jyläksen arkistot

  • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

    17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

    “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

  • Kesä ilman pomoa?!

    Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

    Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

  • Tume menee taas oikeisiin töihin

    Tume menee taas oikeisiin töihin

    Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

  • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

    Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

    Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.