Hyppää pääsisältöön

Tamperelainen korusuunnittelu kruunaa Piian puvun

Kangasta, kengät ja koruja.
Kangasta, kengät ja koruja. Kuva: Anne-Mari Pahkala anne-mari pahkala

On vierähtänyt viikko ensimmäisestä kirjoituksestani ja voin kertoa, että päiväni eivät ole madelleet tänä aikana! Nyt olisikin sitten aika sukeltaa todellisesti itse ”asian ytimeen”! Kuukausia kestäneen ensimmäisen vaiheen työni tulisi tänään olemaan osaltani pulkassa! Tässä kirjoituksessa otan teidät ensimmäistä kertaa mukaani kulissien taakse ja kerron hieman siitä, mitä tämä projekti on pitänyt sisällään ja miten kaikki sai alkunsa.

Vaikka lopullisiin finaaleihin onkin vielä muutama viikko aikaa, on tangomarkkinoiden iltapukujen suunnitteluosuus alkanut jo jokin aika sitten. Suunnittelu on hyvin vastuullinen ja haastava osuus ja se tarvitsee kaiken konkreettisen työn ohessa myös rauhallisemman ”haudutteluvaiheen”. Hyvin pian projektiin osallistumiseni varmistumisen jälkeen listasin ylös tärkeimmät asiat, jotka minun tulee suorittaa ennen kuin projekti saadaan konkreettisesti polkaistua käyntiin! Ensimmäinen ja tärkein: sovi tapaaminen Piia Pasasen kanssa!

Lista tehtävistä töistä.
Lista tehtävistä töistä. Kuva: Anne-Mari Pahkala to do lista

Pyrin työssäni tuntemaan tuotteideni tuotantovaiheet materiaaleista lähtien mahdollisimman tiiviisti ja läpinäkyvästi, joten minulle on tärkeää tietää myös materiaalieni alkuperä. Olin jokin aika sitten juuri vieraillut Espanjassa, josta olin itse hankkinut ylellisiä materiaaleja. Yksi niistä valikoitui heti vaihtoehdoksi Piia Pasasen tulevaan pukuun. Loppuihin kahteen pukuun tilasin silkkikankaat luottotoimittajaltani Englannista.

Avaa Instagram postaus

Yhteydenottoni jälkeen ensimmäinen tapaamisemme Piian kanssa tapahtui Ylellä Pasilassa noin kuukausi sitten. Päätin heti projektin alussa että jokaisella tapaamisella kaikkien kolmen puvun tulisi edetä niin paljon kuin mahdollista. Minulla olikin siis jo ensimmäisessä tapaamisessamme mukana kaikkien kolmen puvun materiaalit katseltaviksi, protoversio ensimmäisestä asusta ja tottakai ajatukset tiiviissä paketissa sekä omassa mielessäni että laptopillani visualisoituna moodboardeiksi, jotka minun olisi helppo esittää Piialle! Vaikka olenkin saanut työssäni vapaat kädet, on minulle suunnittelijana erittäin tärkeää että näistä puvuista tulisi kantajalleen hyvin mieluiset esiintyä. Ensitapaamisemme sovituksineen sujui hyvin - ihanaa työskennellä rautaisten ammattilaisten kanssa!

Avaa Instagram postaus

Piia Pasanen saapui tällä viikolla Helsingistä Tampereelle studiollemme sovittamaan Finaalin karsinnan pukua viimeistä kertaa. Ennen tätä hetkeä pukua on hahmoteltu, piirretty, suunniteltu, pyöritelty, muotoiltu, sovitettu kaksi kertaa, tehty pieniä muutoksia ja hienosäätöä. Puku on muotoiltu suurimmaksi osin käsin ja siinä on tuhansia pieniä käsin ompeleita. Tämä on toki olennainen osa iltapukujen valmistumista, mutta siinä ei ole vielä kaikki! Kokonaisuus syntyy vasta kun pukukokonaisuuksiin on valittu myös lopullinen stailaus ja asusteet!

Vaikka olenkin asukokonaisuuksien osalta pääsuunnittelijana tässä projektissa, en silti rakenna Piian juontoasujen kokonaisuuksia visuaalisesti yksin. Mukanani matkassa ja kaikissa sovituksissa on Piian lisäksi aina Ylen puvustaja Tiia, joka auttaa esimerkiksi kokonaisuuteen sopivien asusteiden etsimisessä ja joka vastaa puvustamisesta itse tapahtumien kuvauksissa. Esimerkiksi tähän vintagea henkivään Finaalin karsinnan asuun löytyi nämä tyyliin sopivat kengät netistä, jotka puvustaja Tiia on sitten hankkinut ja toimittanut sovitustilanteisiin.

Avaa Instagram postaus

Silti vielä loppujen lopuksi, puvun, kenkien ja korujenkin jälkeen, ihan viimeisen silauksen kokonaisuudellemme antaa kuitenkin Ylen maskiosasto, jonka ammattilaiset vastaavat siitä, että meikki ja kampaus kruunaavat asukokonaisuuden ja tuovat esiin sen tarinaa Tangomarkkinoiden ja tässä tapauksessa Musiikkiteatteri Palatsin miljöössä, upean Piia Pasasen yllä!

Avaa Instagram postaus
Marisanna Multamaan Lumo -korusarja nimensä mukaisesti lumosi myös meidät! Koruhin muotoillut pienet kerrokset sopisivat täydellisesti Piian silkkipuvun laskosten kanssa.

Finaalin karsinnassa Piia Pasasen juontopukukokonaisuuteen sisältyy myös toinen hauska juttu – Piian asukokonaisuus on nimittäin täydessä kokonaisuudessaan, kenkiä lukuun ottamatta täysin tamperelaista työtä! Tähän, vintage-jumalattarista ja vaahtokarkeista inspiraationsa saaneeseen pukuun etsittiin mahdollisimman sieviä, minimalistisia, mutta moderneja koruja valittavaksi puvun visuaaliseen ilmeeseen. Minulla olikin ilo saada sovitustilanteisiin vaihtoehdoiksi kahdelta upealta korusuunnittelijalta valitsemani korusarjat, joiden uskoin sopivan pukuun. Nämä suunnittelijat olivat Juhana Tampereen Johanna Rantalainen sekä Marisanna Multamaa. Mikäli pidätte minimalistisista hopeakoruista, kannustan teitä tutustumaan näihin molempiin nuoriin suunnittelijoihin! Viimeisessä sovitustilanteessa sovitimme myös molempia koruja ja pohdimme, kummatko henkisivät eniten sitä tarinaa, jota me aiemmin lähdimme hakemaan ja tukisivat kokonaisuutta parhaiten. Voin kertoa, että valinta ei ollut helppo!

Avaa Instagram postaus
Juhana Tampereen laadukkaat hopeakorut viestivät vintagen taikaa. Hopeakorujen käsinmuotoiltu kukkafiguuri sopisi täydellisesti Piian tulevaan iltapukuun.

Piian yllä Musiikkiteatteri Palatsin miljöössä oleva asukokonaisuus tulee olemaan näistä kolmesta kokonaisuudesta leikkisin, omalla tavallaan runsas, mutta minimalistinenkin kokonaisuus! Piian omin sanoin häntä itseään kiehtoo myös puvun viestimä tunnelma: ”Puku tuo mieleeni antiikin Kreikan jumalattaret. Etenkin selkäpuoli on huikea ja väri kesäinen ja raikas. Onneksi olen saanut Helsingin uimastadionilla vesijuostessa hieman päivetystä nahkaani!”

Jätän teidät nyt kuitenkin jännitykseen sunnuntain lähetykseen saakka, enkä kerro mitkä korut lopulta valikoituivat lopulliseen asukokonaisuuteen. Niin ihania molemmat vaihtoehdot olivat! Kummat te olisitte valinneet? Jännittääkö teitä jo sunnuntai?

Minäkin itse suunnittelijana uskon, että pääsimme asukokonaisuuden toteutuksessa tavoitteisiimme! Tästä on hyvä jatkaa kohti heinäkuun finaalien pukuja, voin paljastaa teille jo hieman, että seuraavat puvut tullaan maustamaan dramatiikalla, isolla D:llä!

Toivotan teille mukavia hetkiä TV:n ja Tangomarkkinoiden parissa!

Rakkaudella, Anne-Mari

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Silkkiä ja säveliä

Anne-Mari Pahkala suunnittelee Piia Pasasen iltapuvut Tangomarkkinoille. Tässä blogissa näet vaatemuotoilijan silmin, kuinka asukokonaisuudet valmistuvat suoriin TV-lähetyksiin.
annemaripahkala.fi

Anne-Mari Pahkala Instagramissa

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Finaaliviikko - jäähyväiset

  Viime viikot ovat olleet aika hulinaa, mutta niin asut kuin korutkin ovat viimeinkin valmiita tositoimiin finaaleja varten! Osaltani tämä tarkoittaa sitä, että tältä erää on aika jättää jäähyväiset niin blogille kuin teille lukijoille, toivottavasti viihdyitte matkassani. Silti ennen mitään muuta, haluan toivottaa suuresti onnea kaikille finaalien kilpailijoille, niin naisille kuin miehille! Paljon onnea ja tsemppiä tulevaan! Rakkaudella, Anne-Mari

 • Tangon argentiinalainen alkuperä pukujen inspiraationa

  On viikko aikaa finaaliin! Tämä viikko on pitänyt sisällään viimeisen pukujen sovituksen ja paljon muuta valmistelua finaaleja varten. Joonas Laakso viimeistelee Piia Pasasen kuningasfinaalin tulevaan asuun kuuluvia punaisia kyyneleen muotoisia lasikoruja. Rakkaudella, Anne-Mari

 • Punainen on Kuningasfinaalin väri

  Viime viikolla julistettiin kilpailu tulevaan Piia Pasasen puvun väriin liittyen. Voittaja on ratkennut ja oikea vastaus on tietenkin voimakas tomaatin punainen! Viime päivät olen viimeistellyt tulevien suorien lähetysten pukuja. Lisäksi tällä viikolla on aloitettu korujen suunnittelu ja lasinpuhallus. Rakkaudella, Anne-Mari

 • Kun värillä on väliä

  Mitä tapahtuisi, jos värit katoaisivatkin kokonaan?

  Piian puku finaalin karsinnassa sai paljon positiivista palautetta varsinkin raikkaasta ja kesäisestä väristään. Mitä tapahtuisi, jos värit katoaisivatkin kokonaan? Arvaa Piian puvun väri ja osallistu arvontaan! Palkintona design-korvakorut. Rakkaudella, Anne-Mari