Hyppää pääsisältöön

Jalkapallomaa Brasilia – Brasil, o país de futebol

Katunäkymä Riosta, koristeltu Brasilian värein.
Rio de Janeiro urheiluasussa. Katunäkymä Riosta, koristeltu Brasilian värein. Kuva: EPA/Antonio Lacerda Rio de Janeiro,Brasilia,brasilian värit

Vuoden 2014 jalkapallon MM-kisat pelattiin Brasiliassa, joka on maailman menestyneimpiä jalkapallomaita. Brasilia on myös maailman suurin portugalinkielinen maa. Tutustu jalkapallosanastoon portugaliksi.

Brasiliassa jalkapallo on enemmän kuin vain jalkapalloa. Se on taidetta, tanssia ja ennen kaikkea yhteiskunnan ja kulttuurin sulatusuuni, jonka avulla rakennetaan kansakuntaa, sanoo brasilialainen elokuvaohjaaja Walter Salles.

Sellaisessa maassa pelattiin vuoden 2014 jalkapallon MM-kisat, Campeonato do Mundo de Futebol tai Copa do Mundo tai Mundial de Futebol. Avausottelu Brasilia – Kroatia pelattiin São Paulossa, Arena de São Paulolla, ja finaaliottelu Rio de Janeiron Maracanãn stadionilla, Estádio do Maracanã. Maracanã rakennettiin vuoden 1950 MM-kisoja varten, ja silloinen finaaliottelu Brasilia – Uruguay keräsi historian kaikkien aikojen suurimman jalkapalloyleisön, 199.854 katsojaa (joista 173.850 maksaneita). Viimeisimmissä kisoissa stadionille mahtui katsojia ”vain” 73.531.

Brasilia on ainoa maa, joka on pelannut kaikissa MM-kisoissa, ja se on kerännyt myös eniten mestaruuksia: kaikkiaan viisi kultaa, ouros, vuosina 1958, 1962, 1970, 1994 ja 2002. Brasilialla on myös kaksi hopeaa, pratas, vuosilta 1950 ja 1998, sekä kaksi pronssia, bronzes, vuosilta 1938 ja 1978. Brasilialainen on myös historian ainoa kolminkertainen MM-kultapelaaja, Pelé, joka pelasi joukkueessa kolmella vuosikymmenellä ja teki ennätykselliset 77 maalia.

Brasilian maajoukkueen, a Seleção Brasileira de Futebol, lempinimiä ovat Verde-Amarela, vihreä-keltainen, Canarinho, pikku kanarialintu, ja Amarelinha, pieni keltainen, jotka juontuvat vihreä-keltaisesta pelipaidasta.

Vuoden 2014 MM-kisojen virallinen kisapallo, a bola de futebol, oli nimeltään Brazuca. Se on puhekieltä ja viittaa brasilialaiseen elämäntyyliin ja ylpeyteen siitä. Pallo nimettiin yleisöäänestyksen perusteella, ja siinä ko. nimiehdotus sai 77,8 % äänistä.

Myös kisamaskotti Fuleco sai nimensä yleisöäänestyksessä. Nimi tulee sanoista futebol ja ecologia, sillä Brasilia haluasi kisoissa ottaa huomioon myös ympäristönäkökohdat. Fuleco on brasilianpallovyötiäinen, tatu-bola, Brasiliasta kotoisin olevan vyötiäislaji, joka voi keriä itsensä pallon muotoon suojellakseen itseään. Ihmisiltä se ei ole onnistunut suojautumaan, vaan on uhanalainen laji.

Jalkapallosanastoa

Joukkue ja katsojat

a equipe, a equipa (bras.),   o time (bras.) joukkue
o time nacional do Brasil Brasilian maajoukkue
o jogador pelaaja
o atacante hyökkääjä
o meio-campista keskikenttäpelaaja
o defensor puolustaja
o goleiro maalivahti
o capitão kapteeni
o técnico valmentaja
o árbitro erotuomari
o torcedor (bras.) kannattaja
a torcida (bras.) kannattajajoukko, erityisesti seurajoukkueen kannattajaklubi
o público yleisö

Peli ja pelitapahtumat

a partida ottelu
o jogo (de futebol) peli
o primeiro/segundo tempo ensimmäinen/toinen puoliaika
a prorrogação jatkoaika
o chute potku
o escanteio kulmapotku
o passe syöttö
fora de jogo paitsio(ssa)
o pênalti rangaistuspotku
o cartõe amarelo/vermelho keltainen/punainen kortti
o gol maali
a vitória voitto
o campeão mestari
Jalkapallolegendat, Brasilian Pelé ja Portugalin Eusebio, maiden välisessä ystävyysottelussa Lissabonin Luz-stadionilla v. 2002. Kuva: EPA/Antonio Cotrim.

Jalkapallolegendat, Brasilian Pelé ja Portugalin Eusebio, maiden välisessä ystävyysottelussa Lissabonin Luz-stadionilla v. 2002. Kuva: EPA/Antonio Cotrim.Jalkapallolegendat, Brasilian Pelé ja Portugalin Eusebio, maiden välisessä ystävyysottelussa Lissabonin Luz-stadionilla v. 2002. Kuva: EPA/Antonio Cotrim.

Koonnut: Jaana Sormunen

Lähteet: pt.fifa.com, pt.wikipedia.org, pt.wiktionary.org, Télérama 3355/2014

Edit 28.6.2018: Päivitetty vastaamaan v. 2018 tietoja.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!