Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Kultainen vasikka

Kultainen vasikka (1961), ohjaus Ritva Arvelo.
Kultainen vasikka (1961), ohjaus Ritva Arvelo. Kuva: Yle Kuvapalvelu kultainen vasikka

Teeman Kesäkino 2014 päättyy komedian merkeissä 23.8.. Lauantai-illan elokuvissa Mies, joka ei osannut sanoa ei ja Kultainen vasikka naiset joutuvat hoitamaan kaiken – ainakin omasta mielestään. Aluksi nähdään lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? ja sen tekijöiden Selma Vilhusen ja Kirsikka Saaren haastattelu.

Elokuva- ja teatterinäyttelijänä sekä teatteriohjaajana tunnettu Ritva Arvelo sai vuonna 1961 mahdollisuuden päästä ohjaamaan elokuvan. Aiheeksi valikoitui Maria Jotunin näytelmään pohjaava Kultainen vasikka, jonka Arvelo oli jo aiemmin ohjannut näyttämölle. Ensimmäisen maailmansodan aikoihin sijoittuvassa satiirissa naureskellaan lempeän ironisesti ihmisen ikuiselle rahanahneudelle.

Elokuvan tragikoomisten tapahtumien keskiössä on valokuvaaja Ahlroosin perhe, joka ensimmäisen maailmansodan jälkeisen elintarvikepulan myötä ajautuu keinotteluun ja mustan pörssin kauppoihin. Keinottelijan uran alkutaipaleella perheelle sataa rahaa ovista ja ikkunoista. Rahalla tuntuu saavan kaikkea, jopa rakkautta. Ennen pitkää perheenjäsenet joutuvat kuitenkin huomaamaan, että kaikella on hintansa. Mitä sitten tehdään, kun talouskupla väistämättä puhkeaa?

Elokuvassa nähdään joukko ajan valovoimaisimpia elokuvanäyttelijöitä. Mukana ovat muun muassa Toivo Mäkelä, Marha Korhonen, Aino Mantas, Elina Salo ja Helge Herala, joka sai roolistaan parhaan miespääosan Jussin.

Ohjaaja Ritva Arvelo oli kaikkien aikojen neljäs Suomessa elokuvaa ohjaamaan päässyt nainen. Arvelo jakoi aiempien kollegojensa kohtalon: Kultainen vasikka jäi hänen ainoaksi elokuvaohjauksekseen, vaikka haluja ja rahkeita uusiin töihin olisi löytynyt.

  • Kultainen vasikka, Suomi 1961. Ohjaus Ritva Arvelo. Näyttelijät Aino Mantsas, Helge Herala, Marja Korhonen, Toivo Mäkelä, Irma Seikkula, Elina Salo, Jarno Hiilloskorpi, Maija Karhi, Esko Salminen.

Lauantaina 23.8. klo 22.50 ja sunnuntaina 24.8. klo 15.00

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa