Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Mies, joka ei osannut sanoa ei

Kuva elokuvasta Mies joka ei osannut sanoa ei. Antti Litja polvistuneena pihalla Kirsti Wallasvaaran edessä.
Kuva elokuvasta Mies joka ei osannut sanoa ei. Antti Litja polvistuneena pihalla Kirsti Wallasvaaran edessä. Kuva: Kavi Teeman Kesäkino,Antti Litja,Kirsti Wallasvaara,Mies, joka ei osannut sanoa ei,Risto Jarva,kesäkino

Teeman Kesäkino päättyy 23.8. komedian merkeissä. Illan elokuvissa Mies, joka ei osannut sanoa ei, Pitääkö mun kaikki hoitaa? ja Kultainen vasikka naiset joutuvat hoitamaan kaiken – ainakin omasta mielestään.

Risto Jarvan ohjaama elokuva Mies, joka ei osannut sanoa ei kuuluu kotimaisen komedian perusklassikoihin. Ennen sitä Jarva oli lähinnä kriitikoiden rakastama ohjaaja, jonka töitä suuri yleisö ei ollut löytänyt. Mies, joka ei osannut sanoa ei muutti kaiken. Sen jälkeen Jarva ehti ohjata vielä kaksi suuren menestyksen saanutta komediaa, Loman ja Jäniksen vuoden, ennen kuin kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1977.

Risto Jarva ei tässä lempeässä parisuhdekomediassa hylkää täysin aiempaa yhteiskunnallisuuttaan. Yhdysvalloista koti-Suomeen palaava pastori Aimo Niemi sijoitetaan lapsuutensa maisemiin, keskellä suurta kaupunkia sijaitsevan Kivimäen puutaloalueen avioliittoneuvojaksi. Kaupungin viranomaiset ovat sitä mieltä, että alue tulee pyhän kehityksen nimissä purkaa, ja sen paikalle pitää rakentaa lisää betonikolosseja. Tämä yhteiskunnallinen puoli kulkee koko ajan parisuhdekommellusten taustalla. Elokuva on kuvattu Puu-Vallilassa Helsingissä.

Parisuhdeneuvoja paikallisille asukkaille jakava, naisista sen enempää kuin politiikasta mitään ymmärtämätön Aimo saa ristiriitaisilla neuvoillaan ja kannanotoillaan alueen asukkaiden elämät melkoiseen umpisolmuun. Kuten kunnon komediassa aina, solmut saadaan lopulta auki ja kaikki kääntyy parhain päin.

Roolistaan Jussi-palkinnon saaneen Antti Litjan lisäksi elokuvan näyttelijöistä tulee nostaa esiin naiset. Aimon itsensä riiaamana Millana nähdään hehkeä Kirsti Wallasvaara, jonka viimeiseksi suureksi elokuvarooliksi tämä on jäänyt. Alkoholiin taipuvaisen maalarimiehensä pystyssä pitävänä vaimona on Helena Notkonen.

Miesongelmista kärsivää naispoliisia esittää Sina Kujansuu, ja Aimon parhaan kaverin, kauppias Kaukon puolisona nähdään Vivi-Ann Sjögren. Kaikki tomeria naisia, jotka kuljettavat miehiään juuri sinne minne haluavat.

Elokuva oli vuoden 1975 suurimpia menestyksiä. Sen näki elokuvateattereissa noin 300 000 katsojaa. Kun elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa televisiossa vuonna 1977, se keräsi tv-ruutujen ääreen yli kaksi miljoonaa suomalaista.

Ennen Jarvan elokuvaa kello 21 esitetään Selma Vilhusen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? sekä Vilhusen ja käsikirjoittaja Kirsikka Saaren haastattelu, jossa tekijät puhuvat muun muassa komedian tekemisen vaikeudesta ja Jarvan elokuvan naiskuvasta. Jarvan elokuvan jälkeen nähdään vielä Ritva Arvelon ohjaama Maria Jotuni -filmatisointi Kultainen vasikka. Sitten Kesäkino sulkeutuu.

  • Mies, joka ei osannut sanoa ei, Suomi 1975. Ohjaus Risto Jarva. Näyttelijät Antti Litja, Kirsti Wallasvaara, Matti Ruohola, Vivi-Ann Sjögren, Sina Kujansuu, Seela Sella, Jukka Sipilä, Kauko Helovirta. (12)

Lauantaina 23.8. klo 21.00 alkaen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa