Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Ruusutarha

Irina Björklund ja Usva Kärnä kesäisen pöydän ääressä ulkona. Kuva elokuvasta Ruusutarha.
Irina Björklund ja Usva Kärnä kesäisen pöydän ääressä ulkona. Kuva elokuvasta Ruusutarha. Kuva: Kavi Teeman Kesäkino,Irina Björklund,lyhytelokuvat,Maria Ruotsala,Usva Kärnä,Ruusutarha (elokuva)

Kesäkinon perhesuhdeillan elokuvat 16.8. ovat Lauran huone, Regina ja miehet, Tyttöjen ilta, Pieni elokuva sisaruussuhteista ja Ruusutarha.


Ennen elokuvaohjaajaksi ryhtymistään Maria Ruotsala ehti luoda näkyvän uran kuvataiteilijana. Maalauksia, installaatioita ja videoita tehnyt Ruotsala nimitettiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1990, ja samana vuonna hän aloitti opinnot lontoolaisessa elokuvakoulussa. Elokuvakoulun lopputyönä Ruotsala teki paljon kehuja keränneen 40-minuuttisen näytelmäelokuvan Hyper Sensitive (1993).

Ohjaajana Maria Ruotsala tunnetaan parhaiten Kreetta Onkelin romaaniin pohjaavasta kolmiosaisesta tv-sarjasta Ilonen talo (2006). Ruotsala kertoi sarjan valmistumisen aikaan: ”Kaikki laskelmointi, konventionaalisuus, sovinnaisuus saa minut haukottelemaan. Haluan, että minut haastetaan ja olen itse valmis ottamaan riskejä. Kaikki tuntemattoman rajalla liikkuminen vetää puoleensa.”

Nämä teesit ovat näkyvissä myös Ruotsalan vuonna 1997 valmistuneessa lyhytelokuvassa Ruusutarha. Se on mystinen tarina kahdesta siskoksesta, Kreetasta (Irina Björklund) ja Mariasta (Julia Kärnä), joiden äiti kertoo lähtevänsä yhdessä miesystävänsä kanssa kaukaiseen Ogababuaan. Kreeta ja Marja jäävät Pohjanmaalla sijaitsevaan kotitaloon odottamaan äidin lupaamia rahoja ja tämän paluuta.

Tarina saa uuden käänteen, kun salaperäinen kulkumies (Robert Enckell) saapuu sisarusten talon portille ja anastaa postilaatikosta äidin tytöille kirjoittaman kirjeen sekä siinä olevat rahat.

Kansallisromantiikkaa ja 1990-luvun lopun todellisuutta sekoitteleva Ruusutarha sivuaa sellaisia teemoja kuin perheen hajoaminen ja sukupuolten välinen sota. Elokuvan visuaalinen ilme on komea, ja sen kepeän surrealistinen toteutus on osoitus Ruotsalan vahvasta henkilökohtaisesta otteesta.

Maria Ruotsalan toistaiseksi ainoa pitkä elokuva on vuonna 2013 valmistunut, Leena Krohnin romaaniin pohjaava Apeiron. Se ei ollut teatterilevityksessä vaan nähtiin Yle Fem -kanavalla.

  • Ruusutarha, Suomi 1997. Ohjaus Maria Ruotsala. Näyttelijät Irina Björklund, Julia Kärnä, Robert Enckell, Sue Lemström, Tarja Harju, Marko Orava, Vivian Nieminen, Usva Kärnä.

Lauantaina 16.8. klo 24.00

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa