Hyppää pääsisältöön

Kesän parhaat herkut syntyvät nuotiolla

Isä Jukka ja tytär Viivi Vesanen laittavat ruokaa puutarhassa.
Jukka ja Viivi Vesanen Isä Jukka ja tytär Viivi Vesanen laittavat ruokaa puutarhassa. Kuva: Yle/Asko Hauta-aho nokikokit

Etsitkö vaihtoehtoa makkaran grillaukselle? Ota talteen nokikokkien reseptit ja loihdi avotulella makuelämyksiä luonnon antimista.

Nastolalainen "nokikokki" Jukka Vesanen on kerännyt tyttärensä Viivin kanssa omalta pihalta raparperiä, kuusenkerkkiä, maitohorsman versoja ja ruoholaukkaa. Haukikin on pyydetty lähijärvestä.

Vain kirnuvoi, rypsiöljy, sitruuna ja nuotiokokkauksessa hyväksi havaittu ruokosokeri on ostettu kaupasta.

Kaasugrilli vai avotuli?

Jukan mielestä parasta avotulella kokkaamisessa ovat makujen ja tuoksujen lisäksi äänet ja tunnelma. Ympäröivä luonto on aina yhtä yllätyksellinen ja valloittava.

Mutta ei Jukka kaasugrilliäkään tyrmää. Ruoanlaiton on oltava myös helppoa ja joskus kaasun käyttö vain on kätevämpää. Avotulta on vähän hankalampi säätää, ja siksi Jukka suositteleekin, että varsinkin aloittelijan kannattaa harjoitella uusia reseptejä ensin kaasugrillillä.

Kun kokemusta karttuu, avotulella voi sitten käyttää kekseliäisyyttä ja kokeilla omiakin ideoita.

Ennakkovalmistelu on kaikea A ja O

Kun ollaan retkellä ja tehdään ruokaa nuotiolla, kaiken tarvittavan on mahduttava pieneen tilaan, mielellään yhteen reppuun. Turhaa tavaraa tuskin kukaan kantaa mielellään.

Repun sivutaskussa on aina oltava pientä jäynää mukana.

Jukan reppuun mahtuu kuitenkin aina myös yllätyksiä lapsille tai eräkavereille - jotain pientä, josta jää hyvä muisto.

- Repun sivutaskussa on aina oltava pientä jäynää mukana, Jukka kertoo.

Repun painoa voi vähentää käyttämällä luonnon tarjoamia aineksia. Kalakin säilyy tuoreena, kun se haetaan suoraan järvestä.

Nokkoslettuja keväthaukitäytteellä
Nokkoslettuja keväthaukitäytteellä Nokkoslettuja keväthaukitäytteellä Kuva: Yle/Asko Hauta-aho avotuli

Vinkit aloitteleville nokikokeille

Jos ei ole aikaisemmin juuri kypsentänyt lihaa tai kalaa nuotiolla, kannattaa laittaa Jukan vinkit korvan taakse:

Kala

  • vaatii miedon lämmön ja riittävästi aikaa
  • ei saa maustaa yli

Liha

  • osta hyvää laatua
  • marinoi
  • hauduta riittävästi
  • huomioi riistalihassa lihan pieni rasvapitoisuus
  • mehevyyttä saa juureksilla tai pekonilla

Kaikissa raaka-aineissa on huomioitava kylmäketjun säilyminen! Kylmälaukku ja kylmäpatterit on hyvä kuljettaa retkellä mukana, ettei kylmäketju katkea. Jukka suosittelee myös jääpaloja.

- Kalamiehet käyttävät venesatamien jääasemia, joista voi pientä korvausta vastaan ottaa jäitä mukaan reissuun, Jukka kertoo.

Jukka suosittelee lämpimästi myös halsterin hankkimista kesänuotiokokkailijan perusvarusteeksi.

Nuotion tekeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin

Kannattaa muistaa, että tulen tekeminen muualla kuin merkityillä nuotiopaikoilla ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kuten ei myöskään esimerkiksi kuusenkerkkien kerääminen, johon tarvitaan maanomistajan lupa.

- Kannattaa kutsua maanomistaja vaikka kuusenkerkkämunakkaalle, Jukka vinkkaa.

Alkukesän reseptejä

Omasta pihastakin löytyy maukkaita aineksia. Jukan puutarhasta ensimmäisenä lautaselle päätyy lipstikka, josta syntyy herkkua keiton kanssa.

Ennen kuin käynnistät ruohonleikkurin, poimi pienimmät voikukan lehdet salaattiin tai munakkaaseen.

Sitten tulevat kirveli, timjami, ruoholaukka, raparperi, kuusenkerkkä. Horsma on loistava parsan korvike ja nokkosesta Viivi-tytär loihtii herkullista pastaa.

Voikukkaakaan ei kannata unohtaa.

- Ennen kuin käynnistät ruohonleikkurin, poimi pienimmät voikukan lehdet salaattiin tai munakkaaseen, Jukka opastaa.

Jukka ja Viivi suosittelevat kokeilemaan seuraavia alkukesän herkkuja:

Horsmaparsaa ruoholaukkavoilla

Kuori reilu kourallinen nuoria horsman versoja pituus n.20cm.
Keitä versoja reipas minuutti miedossa suolavedessä.
Kaada vesi pois ja laita kuumalle pannulle köntti voita ja puristus sitruunasta.
Heitä päälle pilkottu ruoholaukka ja rouhaus mustapippuria.

Nokkoslettuja keväthaukitäytteellä

Poimi nuoria nokkosen lehtiä ja ryöppää ne vedessä.
Tee makusi mukainen lettutaikina ja sekoita joukkoon silputut nokkosen lehdet.
Paista pannulla ohuita lettuja taikinasta.
Jauha haukifileestä tehosekoittimella hieno massa ja mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita haukimassaan pari kananmunaa ja paista massasta pitkulaisia pötköjä.
Laita letulle haukipötkylä ja kiedo lettu sen ympärille.
Jätä lämpimään odottamaan pestohuntua.

Ketopestoa

Keräile kevätvihreitä vuohenputken, vesiheinän ja ketunleivän lehtiä.
Soseuta ne tehosekoittimessa valkosipulin ja rypsiöljyn kanssa juoksevaksi tahnaksi.
Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla.
Valuta pesto haukitäytteisten nokkoslettujen päälle.

Kuusenkerkkäherkku

Sulata nokare voita pannulla ja laita samanmoinen nokare ruokosokeria mukaan.
Nakkaa joukkoon pilkotut raparperin palaset ja hauduta hetki.
Lopuksi laita mukaan lämpenemään kuusenkerkät ja anna hiukan pehmetä.
Nautiskele kevätmakea vaikka letun päällä aterian päätteeksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto