Hyppää pääsisältöön

Keskikesän juhlaa Helsingissä 1964

Vuonna 1964 valmistuneessa Filmisepon lyhytfilmissä seuraamme helsinkiläisten juhannuksen ja yöttömän yön viettoa. Tunnelmia nähdään muun muassa Kauppatorilta ja Seurasaaresta.

Kaupunki tyhjenee, kun Helsingin asukkaista joka neljäs lähtee keskikesän juhlan viettoon maalle ja vesien äärelle. Kymmenet tuhannet helsinkiläiset matkustavat kesäpaikkoihinsa junilla ja linja-autoilla. Jo juhannuksen aluspäivät tuovat tungosta kaduille, kun ihmiset tekevät matkavalmisteluitaan ja ostoksiaan.

Osattomaksi juhannuksesta eivät jää hekään, jotka joutuvat jäämään kaupunkiin. Kauppatori täyttyy ennen juhannusta myyjistä ja ostajista, tuoksuvista kukista, juhannuskoivuista ja koivuvastoista, kun kaupunkilaiset loihtivat ostoksillaan juhannustunnelmaa koteihinsa. Vihanneskojut ja saaristolaisten tuotteet tuovat kesän tuntua juhlapöytiin ja aterioihin.

Kaupunkiin jääville tarjoutuu oiva tilaisuus viettää rauhallista aikaa hiekkarannoilla, kulkea veneillä lähisaariin ja vaikka kokeilla kalaonnea.

Tuhansittain ihmisiä vaeltaa Seurasaaren perinteisille juhannusvalkeille. Juhannusperinteet elävät ja juhlakansalle on monenmoista nähtävää saaren monissa kohteissa ja vanhoissa rakennuksissa. Aattoillan hämyssä kokoonnutaan kokkotulien äärelle kokemaan yöttömän yön taikaa.

Lue lisää:

Juhannus Helsingissä 1949

"Maaseudulle, pois kaupungin pölystä ja helteestä!” kuuluu kaupunkilaisten tunnuslause juhannuksena. Näin oli myös juhannuksena 1949, jolloin kaunis kesä hemmotteli helsinkiläisiä ja muita suomalaisia.

Lue lisää:

Seurasaaren juhannus

Seurasaari oli helsinkiläisten suosima vapaa-ajanviettopaikka jo 1800-luvulla. 1900-luvulla alueelle perustettiin museo.