Hyppää pääsisältöön

Pitääkö maalauksen olla aito?

Kirjailija Donna Tartt
Kirjailija Donna Tartt Kirjailija Donna Tartt Kuva: Bas Czerwinski/EPA donna tartt

Afganistanissa tuhotut Buddhan kuvat saivat Donna Tarttin miettimään sitä, miten taide säilyy ja miten sitä voidaan vahingoittaa. Suomentaja Hilkka Pekkasen mukaan Tartt pohtii romaanissaan myös sitä, tarvitseeko taideteoksen olla aito, vai voiko myös kopio tai väärennös saada aikaan vastaavan taide-elämyksen.

Amerikkalainen kirjailija Donna Tartt on julkaissut kolme romaania kymmenen vuoden välein. Hänen esikoisteoksensa Jumalat juhlivat öisin (The Secret History, suom. Eeva Siikarla) oli parikymmentä vuotta sitten sensaatio. Tarttin seuraava kirja Pikku ystävä (The Little Friend, suom. Eeva Siikarla) jäi esikoisen varjoon, mutta äskettäin ilmestynyt Tikli (The Goldfinch, suom. Hilkka Pekkanen) on todennäköisesti kansainvälinen menestys.

13-vuotias Theo Decker on äitinsä kanssa newyorkilaisessa taidemuseossa, kun siellä räjähtää. Theo menettää terrori-iskussa äitinsä ja hetken päähänpistosta ottaa mukaansa pienen taulun, alankomaalaisen Carel Fabritiuksen 1600-luvulla maalaaman Tiklin. Puoliorpo poika jää yksin, etsii kotia ja joutuu seikkailuihin Tiklin kanssa. Theon elämää seurataan 27-vuotiaaksi. Donna Tarttille Charles Dickens on tärkeä, ja Pekkasen mielestä romaanista sen kyllä huomaa.

Mikä on todellista ja mikä illuusiota, tämä on suomentajan mukaan kirjan keskeinen teema. Tartt ei kirjoita pelkästään taiteen vaan myös ihmisen aitoudesta.

Kirjakerhon viikon kirjassa suomentaja Hilkka Pekkanen ja Nadja Nowak keskustelevat Donna Tarttin romaanista Tikli tiistaina 24.6. klo 17.20 Yle Radio 1:ssä.
Ohjelma on kuunneltavissa ensilähetyksestä alkaen myös Areenasta.

Maailmankuulu yhdysvaltalaiskirjailija Donna Tartt on aloittanut Skandinavian-kiertueensa Suomesta. Hän sai huhtikuussa Pulitzer-palkinnon uusimmasta kirjastaan Tikli, josta on tullut menestys eri puolilla maailmaa. Julkisuutta kartteleva kirjailija antoi Yle Uutisille Skandinavian kiertueen ainoan tv-haastattelun.

Yle uutiset 07.05.2014: Kirjailija Donna Tartt harvinaisessa haastattelussa: Haluan kirjoittaa pitkään ja rauhassa.

Kultakuume: haastateltavana Donna Tartt:

Hilkka Pekkanen: väitöskirja "The Duet between the Author and the Translator: An Analysis of Style through Shifts in Literary Translation" (Kirjailijan ja kääntäjän duetto: kaunokirjallisen kääntäjän tyylin analysointi käännössiirtymien avulla).

  • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

    RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

    Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

    Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

    Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri