Hyppää pääsisältöön

Säteilevä Tshernobyl ja muita lomakohteita

Kaasunaamariin pukeutunut turisti kuvaa maisemaa.
Kaasunaamariin pukeutunut turisti kuvaa maisemaa. Kuva: Yle/ Katariina Hirvonen turisti

Tshernobyl kasvattaa suosiotaan matkailukohteena radioaktiivisuudestaan huolimatta. Miksi tämä vaarallinen ja karmean kaunis paikka kiehtoo? Missä on Suomen matkailu-Tshernobyl? Äänestä Suomen karmein kohde täällä!

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui ydinvoimaonnettomuus huhtikuun lopussa vuonna 1986. Reaktori ajettiin koetta suoritettaessa siihen pisteeseen, että sen ydin suli, räjähti ja ympäristöön satoi laavaksi muuttunutta polttoainetta. Ympäristö saastui säteilystä ja reaktorin ympärillä on edelleen useiden tuhansien neliökilometrien suoja-alue, jonne pääsy on vahvasti säännösteltyä.

Kuulostaako Tshernobyl paikalta jossa haluaisit käydä?

Yllättävän moni vastaa kysymykseen kyllä. Useat yritykset järjestävät Tshernobylin alueelle turistikierroksia ja alueen löytää Tripadvisor-sivustoltakin. Kohteina kuolettavan säteilevä metsä, hylätty huvipuisto ja luonnon valtaama kaupunki. Säteilymäärät ovat jännittävän korkeita. Mutta mitä pienestä radioaktiivisuudesta! Seikkailua! Jännitystä! Koe alue, jonka olet nähnyt vain pelkoa tihkuvissa uutisissa.

Ylen Aamu-tv "juhlisti" alueen 25-vuotissyntymäpäivää vuonna 2011. Videosta löytyy maisemia Tshernobylin voimalan lähistöltä Pripjatin kaupungista.

Onko tämä uutta turismia? Kun maailmassa ei ole enää luonnonvaraisia alueita, alamme tutustumaan rumankauniisiin ihmisen tuhoamiin kohteisiin. Maisemat muovautuvat käsissämme aivan uudenlaisiksi, ja ympärillemme avautuu uusia jännittäviä turistirysiä.

Mieltä kutkuttavia saastuneita alueita maailmassa riittää. Haluatko nähdä joen täynnä ihmisen jätöksiä? Kuumaiseman maan kamaralla? Entä meren jonka ekosysteemiin kuuluvat muovijätteet?

Voiko Suomesta löytyä yhtä karmeita matkailukohteita?

Löytyykö läheltäsi kaatopaikkana vuosikymmeniä käytetty metsä tai teollisuuden saastuttama järvi? Onko yritykseltä lipsahtanut kemikaaleja luontoon? Pilaako jokin ääni, näky tai haju muutoin ihastuttavan luontokohteen?

Ilmianna oma suosikkisi ja matkasuunnitelmasi alle Lähetä kuva-linkistä! Keräsimme kohteita heinäkuun loppuun asti. Äänestys on käynnissä 1.8.2014-10.8.2014, jonka jälkeen jalkaudumme tutkimaan, mitä karmeuksia voittaneista kohteista löytyy.

Voit käydä merkitsemässä kohteesi myös karttaan täällä.

Lähetä meille kuva ja kerro kuvatekstiin perustelut, kohteen sijainti sekä yhteystietosi. Voit lisätä kuvia ja kokemuksia myös sosiaalisessa mediassa hashtagillä #kauniitjakarmeat.

Voit edelleen lähettää meille kuvia ja vinkkejä, mutta ne eivät pääse enää äänestykseen mukaan.

Yle Tieteen Facebook
@yletiede Twitterissä
Yle Tieteen Instragram

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!

Tiede

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

 • Kuusi huomiota tulevaisuudesta, joiden ei pitäisi yllättää

  Lauri Reuter kokoaa Global Solutions -ohjelman antia.

  Biotekniikan tohtori ja Prisma Studion asiantuntija Lauri Reuter esittelee blogissaan keskeisimmät havaintonsa Piilaaksosta, jonne eri alojen huiput ovat kokoontuneet ratkomaan ihmiskunnan suurimpia haasteita. "Juuri nyt, enemmän kuin koskaan ennen, on tärkeää nähdä horisontin taakse, ennakoida teknologian kehitystä ja ohjata sitä oikeaan suuntaan."

 • Elämän synty on tieteen suurimpia arvoituksia - miten ja missä elämä syntyi?

  Missä liemessä elämä syntyi?

  Elämä sai alkunsa maapallolla noin neljä miljardia vuotta sitten. Todennäköisesti se tapahtui tuliperäisen lämpimän maaston koloissa. Mutta minkälainen liemi sai biomolekyylit rikastumaan tällaiseksi elämäksi, jonka nyt tunnemme? Oliko alkuliemessä vettä vai tarjosiko joku muu hapettomissa oloissa syntynyt liuos otollisemmat olot RNA-pohjaisen elämän syntymiselle?