Hyppää pääsisältöön

Säteilevä Tshernobyl ja muita lomakohteita

Kaasunaamariin pukeutunut turisti kuvaa maisemaa.
Kaasunaamariin pukeutunut turisti kuvaa maisemaa. Kuva: Yle/ Katariina Hirvonen turisti

Tshernobyl kasvattaa suosiotaan matkailukohteena radioaktiivisuudestaan huolimatta. Miksi tämä vaarallinen ja karmean kaunis paikka kiehtoo? Missä on Suomen matkailu-Tshernobyl? Äänestä Suomen karmein kohde täällä!

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui ydinvoimaonnettomuus huhtikuun lopussa vuonna 1986. Reaktori ajettiin koetta suoritettaessa siihen pisteeseen, että sen ydin suli, räjähti ja ympäristöön satoi laavaksi muuttunutta polttoainetta. Ympäristö saastui säteilystä ja reaktorin ympärillä on edelleen useiden tuhansien neliökilometrien suoja-alue, jonne pääsy on vahvasti säännösteltyä.

Kuulostaako Tshernobyl paikalta jossa haluaisit käydä?

Yllättävän moni vastaa kysymykseen kyllä. Useat yritykset järjestävät Tshernobylin alueelle turistikierroksia ja alueen löytää Tripadvisor-sivustoltakin. Kohteina kuolettavan säteilevä metsä, hylätty huvipuisto ja luonnon valtaama kaupunki. Säteilymäärät ovat jännittävän korkeita. Mutta mitä pienestä radioaktiivisuudesta! Seikkailua! Jännitystä! Koe alue, jonka olet nähnyt vain pelkoa tihkuvissa uutisissa.

Ylen Aamu-tv "juhlisti" alueen 25-vuotissyntymäpäivää vuonna 2011. Videosta löytyy maisemia Tshernobylin voimalan lähistöltä Pripjatin kaupungista.

Onko tämä uutta turismia? Kun maailmassa ei ole enää luonnonvaraisia alueita, alamme tutustumaan rumankauniisiin ihmisen tuhoamiin kohteisiin. Maisemat muovautuvat käsissämme aivan uudenlaisiksi, ja ympärillemme avautuu uusia jännittäviä turistirysiä.

Mieltä kutkuttavia saastuneita alueita maailmassa riittää. Haluatko nähdä joen täynnä ihmisen jätöksiä? Kuumaiseman maan kamaralla? Entä meren jonka ekosysteemiin kuuluvat muovijätteet?

Voiko Suomesta löytyä yhtä karmeita matkailukohteita?

Löytyykö läheltäsi kaatopaikkana vuosikymmeniä käytetty metsä tai teollisuuden saastuttama järvi? Onko yritykseltä lipsahtanut kemikaaleja luontoon? Pilaako jokin ääni, näky tai haju muutoin ihastuttavan luontokohteen?

Ilmianna oma suosikkisi ja matkasuunnitelmasi alle Lähetä kuva-linkistä! Keräsimme kohteita heinäkuun loppuun asti. Äänestys on käynnissä 1.8.2014-10.8.2014, jonka jälkeen jalkaudumme tutkimaan, mitä karmeuksia voittaneista kohteista löytyy.

Voit käydä merkitsemässä kohteesi myös karttaan täällä.

Lähetä meille kuva ja kerro kuvatekstiin perustelut, kohteen sijainti sekä yhteystietosi. Voit lisätä kuvia ja kokemuksia myös sosiaalisessa mediassa hashtagillä #kauniitjakarmeat.

Voit edelleen lähettää meille kuvia ja vinkkejä, mutta ne eivät pääse enää äänestykseen mukaan.

Yle Tieteen Facebook
@yletiede Twitterissä
Yle Tieteen Instragram

Kommentit
 • Ihminen haluaa levittäytyä avaruuteen

  Menemmekö Marsiin vai asteroideille, kun Maassa ei voi elää?

  Astrobiologia on kiinnostunut meidän kaltaisen elämän löytämisestä avaruudesta. Mutta voisiko Maan elämä siirtyä avaruuteen ja pärjätä siellä? Tarjoavatko Mars ja asteroidit olosuhteet, joihin ihminen levittäytyy? Mitä elämä vaatii jatkuakseen avaruudessa? Tästä puhuvat dosentti Kirsi Lehto ja tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen astrobiologiaa-sarjassa.

 • Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan – Aivotutkijan 5 vinkkiä keskittymiskyvyn elvyttämiseen

  Aivotutkija Minna Huotilaisen blogi

  Onko niin, että vuorokauden ainut hetki, jolloin mikään PIIP ei keskeytä keskittymistäsi on se aika, jonka nukut? Ja nukutko edes? Mikä on unen laatu, jos aamun ensimmäinen ja illan viimeinen teko on työsähköpostien tarkistus? Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan, jos käytämme niitä näin huonosti. Sinun pitäisi keskittyä, mutta PIIP. Otat puhelimen käteen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Uusimmat sisällöt - Tiede