Hyppää pääsisältöön

Tangomarkkinat 2014: Finalistit

Naiset ja miehet lavalla.
Naiset ja miehet lavalla. Kuva: Yle / Salla Mäkipelto finalistit

Tangolaulukilpailun Finaalin karsinta käytiin Tampereella torstaina 12.6. Finaaleihin valittiin 12 hienoa tangolaulajaa, mutta tuomariston päätös ei ollut helppo. Finaalin karsinta esitetään Yle TV1:ssa ja Yle Radio Suomessa sunnuntaina 15.6. klo 21.05. Ohjelma on tuolloin katsottavissa myös Yle Areenassa

Johanna Pakonen oli paikalla seuraamassa Finaalin karsintaa Tampereella. "Seuraan Tangolaulukilpailua joka vuosi. Erityisesti minua kiinnostaa se, miten ennenkin kisaan osallistuneet laulajat ovat kehittyneet kilpailujen välillä. Ei voi tulla kisaan pelkän nimen turvin, kehittyminen pitää näkyä ja kuulua", Tangokuningatar 2002 sanoo. Hänen puheessaan korostuu rivien välissä persoonan merkitys: "Tärkeää on myös se, miten kilpailija tuo tangon perinteen esille omalla nykyaikaisella olemuksellaan."

Laulajien persoona nousee esiin myös Milana Misicin suusta. "Kilpailijoiden eritteleminen on ollut hemmetin vaikeaa", Misic huokaisee. "Kaikki kilpailijat ovat hyviä omana itsenään ja tekee itselle jopa kipeää antaa äänensä toiselle ja toiselle ei." Tuomariston jäsen selventää, että tuomareilla on erilaiset taustat ja näkökulmat. Hän on kiinnittänyt huomiota asioihin, jotka eivät ole olleet Tangolaulukilpailun keskiössä. "Näyttelijöillä on metodi, jossa pyritään riisumaan maneerit ja minuakin on ohjattu omalla uralla tekemään niin. Myös Tangolaulukilpailussa se voi mielestäni olla eduksi, sillä silloin kappaleen sanoma ja viesti tulee paremmin esiin."

Misic kertoo finalistien valinnasta, että tuomaristolla oli vaikea tehtävä, sillä kilpailun taso on kova. "Keskustelimme tuomariston kanssa rakentavasti. Mielipiteet olivat ja ovat voimakkaita, mutta perustelemme kantamme joka kerta. Tämä ei ollut läpihuutojuttu. Kädenvääntö on myös erittäin positiivinen asia: se on koko kisan etu. Ei ole vain yhtä näkökantaa ja asiat puidaan läpi perusteellisesti". Tuomariston ensikertalainen kertoo, että erityisesti miesten sarjassa oli paljon vääntöä. "Naisten sarja on ollut koko tasaisempi ja naisilla on juuri se kynnys, että maneereiden riisuminen on suurempi riski, eli poikkeaminen Tangomarkkinoilla totutusta kaavasta. Kuningatarehdokkaiden täytyy olla viehättäviä kotisohvan molemmille sukupuolille: yrittää olla samaan aikaan viattomia, mutta myös vedota miehiin!"

"Seinäjoen Finaaleilta voimme odottaa erilaisuutta esiintyjien välillä", Misic summaa.

Kuningatarfinalistit aakkosjärjestyksessä ja Finaalin karsinnassa esitetty kappale

- Raita Ilomäki: Nuoruustango
- Mervi Kovero: Kylmät huulet
- Mariam Sandhu: Tähdet kertovat
- Satu Suhonen: Sateen tango
- Maria Tyyster: Suurempaa
- Piritta Venho: Mä annan sut pois

Kuningasfinalistit aakkosjärjestyksessä ja Finaalin karsinnassa esitetty kappale

- Juha Hautaluoma: Lähdön hetki
- Jarkko Honkanen: Jos jätät minut
- Jarno Kokko: Siellä missä nyt oot
- Leif Lindeman: Muistojen polku
- Mikko Mäkeläinen: Hiekkaa
- Teemu Roivainen: Tiimalasi

Finaalin karsinta nähdään sunnuntaina Yle TV1:llä, Yle Radio Suomessa ja Yle Areenassa. Sunnuntain lähetyksessä nähdään väliaikanumeroina 2 kovaa duettoa. Yhden esittää hallitseva kuningaspari Heidi Pakarinen ja Kyösti Mäkimattila. Toisessa lavalle nousevat Tangokuningatar 2004 Johanna Debreczeni ja Tangokuningas 1998 Jouni Keronen. Lisäksi Mäkimattilalle luovutetaan kultalevy albumista Suuntatähti. Paikalla karsintaa seuraamassa on lisäksi liuta Tangokuninkaallisia vuosien varrelta. Mielenkiintoisen lisän tulosten julkistamiseen tuo se, että samalla selviää heinäkuun Finaalien ensimmäisten kierrosten esiintymisjärjestys! Lähetyksen juontavat Piia Pasanen ja Mikko "Peltsi" Peltola.

Tangomarkkinat 2014: Finaalin karsinta
Su 15.6. klo 21.05: Yle TV1, Yle Radio Suomi, Yle Areena, yle.fi/tangomarkkinat

Kommentit