Hyppää pääsisältöön

Sota vapautti tunteet ja himot

merisotilas ja nainen, I maailmansota
xs00fcvB merisotilas ja nainen, I maailmansota Kuva: wikimediacommons i maailmansota pariskunta

Sodan käänteentekevin luomus ei ollut teräshirviö vaan pieni kumiesine.

Sotilas ei kestä kylmää, nälkää, haavojaan, mikäli hän joutuu elämään ilman naista tai edes toivoa naisesta. Tämän lainalaisuuden takia ensimmäisen maailmansodan rintamia huolsi valtava bordellilaitos. Katoliset, protestantit, ortodoksit ja muslimit suvaitsivat sitä selviönä niin kuin kaikissa aiemmissakin sodissa.

Huvitus tai pakollinen purkautuminen ei saanut syövyttää kenttäkelpoisuutta. Prostituoidut pantiin säännöllisiin terveystarkastuksiin. Armeijat eivät silti säästyneet perinnäisiltä vitsauksilta. Ranskalaissotilaista sairasti sukupuolitaudin joka kolmas. Suhdeluku oli suunnilleen sama suomalaisilla jääkäreillä, jotka hyödynsivät Saksan ja vallatun Baltian porttoloita. Kuppaa lukuun ottamatta lääketiede pärjäsi taudeille eivätkä ne tahranneet sotilaan kunniaa siinä määrin kuin siviilimiehen.

Vaimojen ja morsiamien siveys oli tuskaisampi kysymys. Mustasukkaisuus jos mikä söi miestä ja samalla vakaumusta kodin ja uskonnon puolesta uhrautumiseen. Monet valtiot kielsivät keimailua ja koreilua poikkeusasetuksin, mutta varsinainen ongelma ei ollut ratkaistavissa. Totta kai kymmenet miljoonat yksinäiset naiset solmivat uusia suhteita löyhemmin kuin rauhanaikana. Käytöksen vapautuminen ei rajoittunut huoraamiseen. Rakkausavioliitot yleistyivät oloissa, joissa raha-asiat, sukupuut ja säätyerot tuntuivat katoavaisilta.

Suursodan päiväkirjoissa
vilahtelevat arkielämän ilmiöt ovat vuosien 1914–1918 seuraamuksista kaikkein pitkäikäisimpiä. Rajat ja valtiomuodot eivät kauan säilyneet. Sukellusveneiden ja lentokoneiden prototyypit joutivat museoihin. Juoksuhaudat maatuivat umpeen. Räjähteet raivattiin taistelukentiltä, joilla vilja jälleen tuleentui. Mutta tavat ja tunteet eivät enää mahtuneet entisiin muotteihin.

Seksi oli 1920-luvulla yhä useammalle eurooppalaiselle muutakin kuin suvunjatkamista. Samoihin aikoihin levisi keksintö, joka oli vähentävä ihmiselämää enemmän kuin yksikään tappokone.

Samoihin aikoihin levisi keksintö, joka oli vähentävä ihmiselämää enemmän kuin yksikään tappokone.
Kondomin idea oli ikivanha mutta tuotteistamaton. Kangaspusseja tai monen millin paksuisia raakakumisuikaleita ei 1800-luvulla näprätty huvin vuoksi. Tuotekehittely ja markkinointi vauhdittuivat sotavuosien ja miesten kotiinpaluun hillittömissä paineissa, joita mikään moraali ei pystynyt pidättelemään.
Kommentit