Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Vapauden hinta

Ulkolinja, Vapauden hinta, Eritrea, pakolainen, yle tv1
Sadat tuhannet eritrealaiset ovat paenneet kotimaastaan. Monet ovat jääneet poliittisiksi vangeiksi. Ulkolinja, Vapauden hinta, Eritrea, pakolainen, yle tv1 pakolainen

TV1 torstaina 19.6.2014 klo 22.05 - 23.05, uusinta keskiviikkona 23.30
Yle Areenassa 30 päivää

Joka kuukausi tuhansia ihmisiä pakenee sotilasdiktatuurin hallitsemasta Eritreasta henkensä uhalla. Kun Eurooppa sulki rajansa vuonna 2006, moni pyrkii nyt Israeliin.

Siinain autiomaassa vaanii kuitenkin uusi vaara. Pakolaisia kidnapataan, viedään salaisille leireille ja sukulaisilta kiristetään lisää rahaa lunnaita vaatimalla.

Avunpyyntöjä vankileireiltä

Ulkolinjan dokumentti (Sound of Torture) kertoo eritrealaisesta journalistista Meron Estefanoksesta, joka on asunut vuosia Ruotsissa. Hän pitää suosittua verkkoradiota ja julkaisee leireille joutuneiden kansalaisten avunpyyntöjä.

Dokumentti on mukana, kun Meron etsii 20-vuotiasta nuorta naista Timinitiä, joka katosi sen jälkeen kun oli päässyt pakenemaan Israelin puolelle. Ohjelmassa tavataan myös mies, joka yrittää epätoivoisesti vapauttaa raskaana olevan vaimonsa, joka joutuu synnyttämään vankeudessa.

Etitrea on yksi Afrikan eristäytyneimmistä valtioista. YK:n mukaan kuuden miljoonan asukkaan Eritreassa on 5 000 - 10 000 poliittista vankia. YK syyttää Eritreaa kidutuksesta ja pikaoikeuden jälkeen tehdyistä teloituksista.

Tuotanto: First Hand Films, Israel, 2013.