Hyppää pääsisältöön

Venäjä, Venäjä, Venäjä...

Itänaapuri on päässyt Stradan käsittelyyn useaan otteeseen vuosien varrella. Tässä tärppejä Stradan arkistosta.

2013: Kuka laulaisi homoista Venäjäksi?

Jukka Takalo levytti vuonna 2010 hitiksi nousseen Jokainen on vähän homo -kappaleen. Keväällä 2013 hän yritti etsiä sen venäjänkieliselle versiolle laulajaa. Kriitikoiden suitsuttamalla levyllään Takalo toi suomalaisen kupletin tähän päivään. Haastattelussa myös venäläinen toimittaja Maxim Fedorov.

2014: Venäjän ortodoksikirkko laajenee Suomeen

Suomessa muhii ortodoksikirkkojen konflikti: Venäjän kirkko eli Moskovan patriarkaatti pyrkii Suomen ortodoksisen kirkon reviirille. Moskovan patriarkaatin alainen Pyhän Nikolauksen seurakunta kasvaa nopeasti ja rakentaa nyt uutta kirkkoa Helsingin Itäkeskukseen.
Suomen ortodoksisen kirkon johto suhtautuu uuteen kirkkohankkeeseen kriittisesti. Metropoliitta Ambrosiuksen mukaan on ongelmallista, että yhdessä maassa toimii kaksi eri patriarkaatin kirkkoa.

Moskovan patriarkaatilla on huono maine, koska sillä on hyvin läheisen suhde Putinin hallintoon. Neuvostoliiton tavoin Venäjä saattaa käyttää Moskovan patriarkaattia valtapolitiikan välineenä. Ukrainan tapahtumien valossa tämä voisi olla mahdollista.
Stradassa uutta kirkkoa rakentava tarmokas rovasti Orest Tschervinski kiistää, että Moskovan patriarkaatti olisi liittämässä Suomen ortodoksista kirkkoa itseensä. Talkootyöllä kirkkoa on vaikea saada valmiiksi. Saa nähdä, kelpaavatko Putinin kirkon rahat lopulta.

2014: Venäjän karhu ja suomalaiset trillerit

Venäjän karhu murahtelee ja naapurit ovat peloissaan. Nyt pääsemme pelkäämään myös lukulampun valossa. Uudet kotimaiset trillerit ovat osanneet reagoida Venäjä-aiheeseen hämmästyttävän ketterästi.

Arto Luukkasen kirja Suojelusenkeli yhdistää kotiryssäaiheen Putinin valtaannousuun. Jyrki Ukkosen kirjan Ahneuden kartta jännityksen tausta on Jäämeren alueen kilpailu luonnonvaroista.

Jyrki Ukkosen Ahneuden kartta -kirjan kansi
Jyrki Ukkosen Ahneuden kartta -kirjan kansi Kuva: Gummerus ahneuden kartta

Jyrki Ukkosen kirjassa arktisella tutkimusmatkalla murhataan venäläinen huippu-geologi. Pohjoismaista dekkaria ja Alistair McLeania risteyttävässä jännityskirjassa kuumottavana tekijän on se, mikä valtio omistaa meren pohjan ja öljyn. Arktisen alueen öljynporaus nousi otsikoihin Sini Saarelan Greenpeace-iskun ansiosta, mutta esikoiskirjailija Ukkonen ei myönnä ottaneensa vauhtia mediakohusta.

Maamme Venäjä-tutkijoiden kärkikaartiin kuluvan Arto Luukkasen Suojelusenkeli on visionäärinen ja historialla hullutteleva jännityskirja. Suojelusenkelin keskushenkilö on suomalaisten hyvin tuntema kotiryssä Viktor Vladimirov, joka oli KGB:n kenraali. Kirjassa Vladimirov on kuin punainen James Bond ja Suomen rähmällään olijat saavat pisteliästä kyytiä.

Sarja: Strada
Strada Facebookissa
Strada Twitterissä

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri