Hyppää pääsisältöön

Erämaan laki

Henry Fonda elokuvassa Erämaan laki (My Darling Clementine), 1946
Henry Fonda elokuvassa Erämaan laki (My Darling Clementine), 1946 erämaan laki

John Fordin ohjaama Erämaan laki (1946) kuuluu sekä Fordin että näyttelijä Henry Fondan parhaisiin elokuviin ja siten väistämättä koko elokuvahistorian merkkiteoksiin. Se on myös paras kuuluisasta OK Corralin taistelusta tehdyistä elokuvista, vaikka ironisesti Fordin elokuvalla ei sen omista väitteistä huolimatta ole juuri lainkaan tekemistä todellisuuden kanssa.

OK Corralin taistelu itsessään oli legendan ainesta. Wyatt Earp veljineen kävi Doc Hollidayn tukemana kamppailuun Clantonin koplana tunnettua veljessarjaa vastaan. Fordia kuitenkin kiinnostaa tätä taistelua enemmän Earp yhtenä niistä lännen asemiehistä, jotka kesyttivät väkivaltaisen rajaseudun vain huomatakseen, ettei heille itselle enää jäänyt paikkaa uuden sivistyksen parissa. Fordille tämä sivistys ei myöskään ole vain positiivinen asia, vaan se sisältää myös arveluttavia ja rasistisia piirteitä.

Erämaan laki on Fordin suuria myyttisiä lännenelokuvia, upeasti kuvattu ja tyylikkäästi toteutettu western, joka sisältää tulitaisteluistaan huolimatta runollisen ja herkän näkemyksen villistä lännestä, niin sen ihmisistä kuin sen maisemista. Ford kuvaa tätä aikakautta ihmisineen juuri niin valloittavasti ja humoristisesti kuin hän osaa – yksi mieleen jäävimpiä kohtauksia on niinkin yksinkertainen kuin Fondan keikkuminen jakkaran varassa jalkakäytävällä.

Fonda onkin Wyatt Earpin osassa loistelias, ja muissa pääosissa näyttelevät Victor Mature, Linda Darnell ja Walter Brennan.

Esittelyteksti Vesa Nykänen

  • Erämaan laki (My Darling Clementine), 1946. O: John Ford. N: Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell, Walter Brennan. (12)

Yle Teema